Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Rheinhessen

(26)

Vinregionen Rheinhessen ligger i Rhendalen mellan staden Mainz och floden Nahe. Det är Tysklands största vinregion och den är uppdelad i de tre distrikten Bingen, Nierstein och Wonnegau.

Alla tre distrikten producerar kvalitetsviner under beteckningarna Qualitätswein bestimmter Anbaugebiete och Qualitätswein mit Prädikat. De flesta vinodlingarna i regionen ligger längs med floderna Rhen, Selz och Nahe.

Historia om området

Det har odlats vin i Rheinhessen sedan romarnas tid men det var först tack vare Karl den Store som vinregionen blev känd. Han bodde i slottet Kaiserpfalz och enligt sägen ska han särskilt ha uppskattat viner från druvor som växte på slottets ägor. Av den anledningen gav han order om att vinrankorna skulle bli planterade på sluttningarna längs med floden. Idag hör sluttningarna till den välkända vingården Schloss Johannisberg.

Klimatet i Rheinhessen

Rheinhessen är ett av fyra större torrområden som finns i Tyskland. Dessutom är det en av de torraste och soligaste regionerna i Centraleuropa. Klimatet är tempererat vilket betyder att området har fyra årstider. Sommaren är lång, hösten kommer sent och vintrarna är milda, vilket ger druvorna gott om tid att mogna. Landskapet är till delar flackt men vinodlingarna är skyddade från vind tack vare Taunusbergen i norr samt skog och berg i väst.

Jordmån

Jorden i regionen är överlag bördig och består till stor del av lössjord som är blandat med kalksten, sand och lera. I områdena Nierstein och Nackenheim finns dessutom den berömda röda skifferjorden Rotliegend som ger viner med mycket karaktär.

Populära druvor att odla i Rheinhessen

Strax över 70 % av vinodlingarna i Rheinhessen består av olika gröna druvsorter. Den vanligaste druvan är Riesling som upptar strax över 18 % av vinodlingarna, följt av Müller-Thurgau som odlas på ungefär 15 % av vinodlingarnas yta. Dornfelder är en blå druva och dessutom den vanligaste mörka druvan i området. Den upptar ungefär 12 % av ytan på vinodlingarna. Några andra druvor som är vanliga i området är de gröna druvorna Silvaner, Kerner, Grauburgunder och Scheurebe samt de blå druvorna Portugieser och Spätburgunder (Pinot Noir).

Smakkaraktär på viner från Rheinhessen

Vinerna som kommer från området Nierstein är de viner som anses ha bäst kvalitet i hela regionen. Vinrankorna växer på de branta flodstränderna där jorden är bördig och dessutom rik på mineraler. Vin från Nierstein är komplexa och fylliga. Reislingvin från området har rena och fräscha smaker av aprikos, äpple och persika samt smakinslag av blommor.

Viner från övriga Rheinhessen är ofta mjuka och medelfylliga med mild syra. Den kombinationen gör vinerna behagliga och lätta att dricka. Förr var området mest känt för sina söta vita viner men idag producerar de även alltmer torra viner.

Ett av de mest kända vinerna från Rheinhessen är Liebfraumilch, vilket är ett halvtorrt vitt vin. Det är tillverkat av druvan Müller-Thurgau som blir uppblandad med flera andra gröna druvsorter för att ge vinet sin speciella karaktär.

Gerharz Weinerlebnis är en vingård som ligger norr i regionen och som producerar flera kända viner. De har röda, vita och mousserande viner i sitt sortiment och dessutom dessertvin och rosévin.

Ladda in fler produkter +

Visar 24 av 26 produkter