Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Rheingau

(0)

En tysk region känd för sina Rieslingviner.
Rheingau ligger mellan Wiesbaden och Rüdesheim. Här produceras torra Rieslingviner, samt söta viner och röda viner gjorda på Spätburgunder.

Rheingau ligger mellan Wiesbaden och Rüdesheim och är bland de bästa lägena i Tyskland för odling av Rieslingdruvan. Dess viner är fruktiga med hög syra och inslag av rökiga mineraler, citrus och gröna äpplen. I regionen producerar vingårdarna även söta viner, samt röda viner gjorda på Pinot Noir.

De olika druvorna

I Rheingau består odlingarna av 87% Riesling, 8% Pinot Noir (Spätburgunder) och resterande del blandade druvsorter, till exempel Müller-Thurgau. De bästa vingårdarna för Spätburgunder hittar du i Assmanshausen. Rheingau har också haft stor betydelse när det gäller vinklasserna Kabinett, Spätlese, Auslese och Eiswein.

Klimat och jordmån

Den 50:e breddgraden går rakt igenom Rheingaus vingårdar. Tidigare ansågs den utgöra den nordligaste gränsen för odling av klassiska druvsorter men numera är gränsen förskjuten norrut. Vinodlingarna i området är placerade i branta lägen för att druvorna ska få bäst tillgång till sol under hela dagen. De får även extra värme från Rhenfloden eftersom solen reflekteras upp från vattnet nedanför. Dessutom skyddar Taunusbergen ovanför mot kyliga nordanvindar.

Trots att Rheingau är ganska litet varierar jordmånen mycket, något som beror på sluttningarnas olika höjd. Längst ner finns exempelvis lera, sand och grus, i mitten hittar du märgel och högst upp vittrad skiffer och kvartsit. I Assmannshausen finns även inslag av blå skiffer.

Rieslingviner

En av de historiskt mest kända vinproducenterna i Rheingau är Kloster Eberbach. Vinerna har funnits många år i Sverige och producenten tillhör en av de större i landet. Under medeltiden var de Europas största vinproducent. Bland deras viner hittar du det sötare vinet Spätese som passar perfekt till gravad lax och olika typer av desserter. Vinet doftar ananas, persika och aprikos och har en lång finish med smak av honung och citrus.

Du hittar även det torrare Trocken Steinberger, samt det mer kraftfulla Berg Schlossberg. Det sistnämnda är ett vin av högsta kvalitet, så kallat Erstes Gewächs. Vinet har en hög syra och mycket mineraler. Dessa båda torrare viner passar båda utmärkt till gul sparris eller lagrad hårdost.