Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Occitanie

(0)

Den nyaste vinregionen i Frankrike heter Occitanie, vilket även kanske är en av landets bäst bevarade hemligheter. Occitanie ligger vid gränsen mot Spanien och här hittar du städer som Montpellier, Toulouse och Perpignan. Här hittar du ungefär 40 % av landets vinproduktion med ett brett utbud av röda viner, vita viner och roséviner.

Sammanslagning av två regioner

Regionerna genomförde en omorganisation under 2014 där de slog samman de tidigare områdena Midi-Pyrénées och Languedoc-Roussillon för att bilda regionen Occitanie. Genom sammanslagningen blev Occitanie också den enskilt största vinregionen i Frankrike, både när det kommer till odlingsareal och produktion.

Flera olika klimatzoner

Vingårdarna i Occitanie sträcker sig ända från Pyrenéerna till Cevennernas sluttningar. De producerar viner som får karakteristiska egenskaper av områdets geografiska förutsättningar. Occitanie är också den enda franska regionen som har fyra olika klimattyper där antalet soltimmar gynnar mognaden av druvorna. Dessutom spelar de fyra stora vindarna (Mistral, Tramontane, Marine och Autan) en viktig roll i skyddet mot sjukdomar.

Ekologiska vingårdar

Occitanie har 87 AOP-beteckningar och 36 SGB-beteckningar. Det finns omkring 24 000 vingårdar och mer än 380 kooperativ i området. Många av dem fokuserar också på ekologisk odling och nära 36 % av de franska ekologiska vingårdarna ligger här.

Château de Chambert

Ett exempel på en ekologisk vingård är Château de Chambert. Producenten ligger i framkant när det gäller biodynamiska metoder tack vare drivkraften hos ägaren Philipe Lejeune. Här odlar de druvor i harmoni med naturens ekosystem för att skapa de bästa vinerna.

Det första mousserande vinet

Occitanie är även födelseplatsen för det mousserande vinet. Det var nämligen här, i staden Limoux, som det första mousserande vinet kom till. Hela 150 år innan den första flaskan Dom Pérignon. Det sägs att bubblet från Limoux var det enda mousserande vin som den amerikanske presidenten Thomas Jefferson lagrade i sin personliga vinkällare.