Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Vin från Niederösterreich

(5)

Niederösterreich är Österrikes viktigaste vinregion.
Ända sedan bronsåldern har det odlats vin i Niederösterreich. Områdets varierande klimat och terräng leder till ett mångsidigt vinutbud.

Vinregionen Niederösterreich är Österrikes största vinregion. Området ligger i landets nordöstra del och gränsar till Tjeckien och Slovakien. Floden Donau flyter genom regionen som består av åtta separata vindistrikt. Av dessa är fem DAC: Carnuntum, Kamptal, Kremstal, Traisental och Weinviertel. De övriga tre: Wagram, Thermenregion och Wachau är subregioner utan titel.

Niederösterreich är en historiskt viktig region för österrikisk vinodling. De druvkärnor som är hittade i Traisental tyder på att vinodling skedde i området redan under bronsåldern. Därefter anlade romarna vingårdar i Thermenregion och Traisental. Under medeltiden byggde sedan munkar från Bayern och Salzburg terrasserna som pryder Wachaus sluttningar. I staden Klosterneuburg i Wagram ligger ett oenologiskt universitet och forskningscentrum. Där finns också landets äldsta vinproducent, Stift Klosterneuburg.

Terroir

Klimatvariationen i Niederösterreich är stor, vilket är orsaken till regionens mångsidighet. Området kategoriseras därför in i tre olika klimatzoner. Weinviertel har ett svalt men torrt klimat. Därefter kommer Wachau, Kamptal och Kremstal vid Donau samt Thermen-regionen i söder som har ett förhållandevis milt klimat. Slutligen är Carnuntum i sydöst den varmaste regionen.

Donaubäckenet i Ungern ger värme till stora delar av Niederösterreich under dagarna. På kvällen är det istället influenser från Waldviertel i nordväst som leder till kalla nätter. Temperaturvariationen mellan dag och natt gör att druvorna utvecklar delikata smaker samtidigt som de behåller sin syra.
Terrängen i Niederösterreich är också varierad. I den ena extremen som i Weinviertel är det platt lössjord bestående av silt och kvarts. Thermen-regionen utgör en medelpunkt med sin lerjord på en berggrund av grus, sand, musslor och snäckor. Den andra ytterligheten är de branta och terrasserade vingårdarna på kalkartad grusjord i Wachau och Kamptal.

Druvor

En mängd olika druvsorter är odlade i regionen. De som dominerar är dock Grüner Veltliner och Riesling. Pinot Noir och Sankt-Laurent växer också i hela området, men är uteslutna från DAC-klassificeringarna. Övriga druvor är Roter Veltline, Zierfandler, Rotgipfler, Zweigelt och Blaufränkisch.