Det har inte varit lätt för vinproducenter i Navarra att bevisa sig med det välkända Rioja som närstående granndistrikt. Trots att distriktet ofta faller i skuggan av Rioja har man odlat vin sedan romartiden i Navarra. Det är först nu i modern tid som vinden börjat vända till Navarras fördel och DO Navarra blir mer och mer uppmärksammat hos internationella vinkritiker. Denna utvecklingskurva möjliggör fortfarande humana priser - om du letar efter ett gott vin från Navarra kan du göra mycket kvalitativa fynd.
Druvor i Navarra
I Navarra produceras cirka 70% röda viner, 25% rosévin och endast 5 % vita viner. Odlingarna är fördelade på ca 11000 hk vingårdsmark som ger en årlig produktion på ca 515 000 hl vin.
Blå druvor för röda och roséviner i området: Tempranillo, Garnacha, Cabernet Sauvignon, Merlot.
Gröna druvor för vita viner: Chardonnay, Viura, Garnacha Blanca, Malvasia, Sauvignon Blanc.
Navarras fem underdistrikt
Navarra delas in i följande fem underdistrikt:
- Valdizarbe i norr.
- Tierra Estella i väst.
- Ribera Alta i öst.
- Baja Montaña i mitten.
- Ribera Baja allra sydligast i distriktet.
Smakstil och kulinariska kombinationer
Det finns en rad olika faktorer som spelar in i stilen på de viner som produceras i ett specifikt område. Allt från växtplats, vingårdsläge, druvmaterial och vinmakare påverkar resultatet i de färdigställda produkterna och även dess användningsområden. Generellt sett brukar man dock mena på att vin som produceras i de norra delarna av Navarra anses lättare och mer eleganta i stilen, medan vin från de södra delarna är mörkfruktiga och robusta. Vitt vin från Navarra är för det mesta ekfatslagrat och vilande på jästen vilket bidrar till extra fyllighet och extraktion. Rosévin från Navarra är nästan alltid torrt med rödbäriga, eleganta och fylliga drag.
Om du är intresserad av att dricka vin från Navarra till mat finns en mängd olika rekommenderade kombination. Vi tipsar om lättare rött vin till Tapas, mörkt vin till grytor av det mustiga slaget samt fetare fiskanrättningar.