Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Vin från Navarra

(1)

Vad är egentligen usp:en med vin från Navarra?  Norra Spaniens underdog med Rioja som både granne och största konkurrent. Lär dig mer om rött, vitt och rosé som inte alls är så dumt. Faktiskt. 

Vad är Navarra?

Navarra är ett litet kungadöme i norra Spanien. Området i och kring Navarra är känt för sin vinproduktion men även för de färgsprakande festivaler som hålls årligen i området.

Vart ligger Navarra?

Navarra är högt beläget mellan pyrenébergens dramatiska sluttningar i norr och kulliga Rioja Bajas i söder.

Hur skiljer sig vin från Navarra från vin från Rioja?

Det har inte varit lätt för vinproducenter i Navarra att bevisa sig med det välkända Rioja som närstående granndistrikt. Trots att distriktet ofta faller i skuggan av Rioja har man odlat vin sedan romartiden i Navarra. Det är först nu i modern tid som vinden börjat vända till Navarras fördel.  Kvalitetsbeteckningen DO Navarra blir mer och mer uppmärksammad hos internationella vinkritiker. Denna utvecklingskurva möjliggör fortfarande humana priser - om du letar efter ett gott vin från Navarra kan du göra mycket kvalitativa fynd. 

Vilka druvsorter odlas i Navarra? 

I Navarra produceras cirka 70% röda viner, 25% rosévin och endast 5 % vita viner. Odlingarna är fördelade på ca 11000 hektar vingårdsmark som ger en årlig produktion på cirka 515 000 hektoliter vin.

  • Blå druvor för röda och roséviner i området: tempranillo, garnacha, cabernet sauvignon, merlot.
  • Gröna druvor för vita viner: chardonnay, viura, garnacha blanca, malvasia, sauvignon blanc.

Vindistrikt i Navarra

Navarra delas in i följande fem underdistrikt:

  • Valdizarbe i norr.
  • Tierra Estella i väst. 
  • Ribera Alta i öst.
  • Baja Montaña i mitten.
  • Ribera Baja allra sydligast i distriktet.

Hur smakar vin från Navarra?

Det finns en rad olika faktorer som spelar in i stilen på de viner som produceras i ett specifikt område. Alltifrån växtplats, vingårdsläge, druvmaterial till vinmakarens humör. 

Hur smakar rött vin från Navarra?

Generellt sett är vin som produceras i de norra delarna av Navarra, lättare och mer eleganta i stilen. Vin från de södra delarna är mörkfruktiga och robusta.

Hur smakar vitt vin från Navarra?

Vitt vin från Navarra är för det mesta ekfatslagrat och vilande på jästen vilket bidrar till extra fyllighet och extraktion.

Hur smakar rosévin från Navarra?

Rosévin från Navarra är nästan alltid torrt med rödbäriga, eleganta och fylliga drag.

Vad ska jag äta till vin från Navarra?

Det finns en mängd olika rekommenderade kombination. Lättare rött vin från Navarra är riktigt gott till Tapas. Ett mörkt vin från samma distrikt är perfekt till långkok och till mustiga grytor. Vitt vin som lagrats på ekfat är toppen tillsammans med fetare fiskanrättningar.