Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Marche

(0)

Marche viner från Italien - spännande bordsviner och kvalitetsviner.
Marche är känt för sina vita viner gjorda på druvan Verdicchio. Från den Adriatiska kusten kommer även utsökta röda och ekologiskt odlade viner. 

Precis vid den Adriatiska kusten, i den mellersta delen av Italien ligger vinregionen Marche. Regionen är känd för sina torra vitviner av druvan Verdicchio, men här producerar vinmakare även röda såväl som vita bordsviner. Forntida romare tyckte mycket om vin från Picenum, det som numera heter Marche. Lämningar har hittats som visar att de gjorde viner här redan för mellan 1 500 och 2 000 år sedan.

Verdicchio-vin

Det vita Verdicchio-vinet gjorde Marche känt bland vinälskare för några decennier sedan. Den gröna amforaformade flaskan hade innan dess mest varit en italiensk souvenir, men nu blev vinet något som vinälskare definitivt måste ha. Vinmakare arbetade med att höja nivån på sina Verdicchio-viner och de hade även hittat en intressant flaska som var passande för vinet. Enligt legenden var det Verdicchio som gav soldater mod att korsa Appeninerna för att sedan invadera Rom. Verdicchio-viner passar utmärkt att servera till fisk och skaldjur.

Viner gjorda på mindre vanliga druvsorter

I vinregionen Marche odlas det lite mer ovanliga druvsorter som Pecorino, Montepulciano, Rosso Conero, Trebbiano, Verdicchio samt Sangiovese. Kända röda viner är bland annat Vernaccia di Serrapetrona, och Verdicchio Pian delle Mura. Röda viner från Marche är ofta gjorda på druvan Montepulciano. Ett vin gjort på Montepulciano har vanligtvis en mörk och djup färg. Doften och smaken är fylld av kryddor, björnbär och blåbär. Vin gjord på druvan Montepulciano är tanninrika med relativt låg syra. Vinet passar utmärkt till smakrika och gärna grillade rätter av lamm- och nötkött.

Harmoni med naturen

Cantine Capecci är en familjeägd vingård som producerar förstklassiga viner genom att använda naturliga produktionsmetoder. Vinmakaren använder inga proteiner från djur eller grönsaker i vinframställningen. Bröderna Giovanni och Luigi Vagnoni producerar dessutom ekologiska viner på sin vingård La Caniette i Ripatransone. De tillverkar viner med personlig stil av högsta kvalitet, bland annat Io Sono Gaia som är ett vitt vin gjort på Pecorinodruvor.