Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Vin från Mallorca

(2)

Ön Mallorca ligger i Medelhavet, strax utanför Spaniens kust. Mallorcas vinhistoria sträcker sig långt tillbaka i tiden, det var romarna som började med att kultivera vinrankor för kommersiellt bruk. De äldsta spåren av vinodlingar på ön kommer från 100-talet f.Kr.

Klimat och natur på ön

Mallorca har ett medelhavsklimat med höga temperaturer under sommarhalvåret och milda vintrar. Majoriteten av öns vinodlingar finns i sydost eftersom klimatet där är något torrare och varmare än på resten av ön. Det varma och torra klimatet är dessutom känt för att ge en god fruktighet till vinerna. Vingårdarna på ön ligger ofta i sluttningar och är uppdelade i terrasser eftersom terrängen till stor del är kullar, lågland och berg.

Ursprungsbeteckning DO

Viner från Mallorca kan ha två stycken ursprungsbeteckningar som börjar med förkortningen DO, vilket är spanska för Denominación de Origen. Det finns en del krav när det kommer till ursprung, kvalitet och druvsorter som måste bli uppfyllda för att en vinproducent ska kunna vara del av en DO. De viner som har beteckningen DO Pla i Levant odlas på öns östra och centrala regioner.

Vinerna som går under beteckningen DO Binissalem kommer från de mest centrala delarna på Mallorca. Binissalem är ett vinområde på Mallorca som till vissa delar är omgivet av bergen Tramuntana, vilka skyddar odlingarna från kalla vindar. Det är det största vinområdet på ön. Vinerna från Binissalem är oftast Crianza eller Reserva, som blivit lagrade 24 respektive 36 månader. De framställer även Gran Reserve, vilket är viner som blivit lagrade i minst 60 månader.

Vi de la terra

Det finns även vinodlare på Mallorca som inte är del av någon DO utan istället faller under kategorin Vi de la terra, vilket betyder lantvin. Vi de la terra delas in under två beteckningar som är Vi de la Serra de Tramuntana-Costa Nord och Vi de la terra Mallorca.

Olika druvor som växer på Mallorca

På Mallorca odlas både ljusa och mörka druvor på vingårdarna, även om det vanligaste är blå druvor. Öns vinodlingar har både druvor som är lokala till Mallorca och några internationella druvor. De odlar dessutom en del druvor som har sitt ursprung på det spanska fastlandet.

Den vanligaste druvan att odla är Manto Negro vilket är en lokal druva som har sitt ursprung på ön. Av Manto Negro-druvan skapar vingårdarna röda viner som ofta har en hög alkoholhalt med en söt smak och fruktiga inslag.

En annan druva som är populär att odla är Moll. Det är en grön druva som ger neutrala, friska vita viner. Även druvan Callet har sitt ursprung på ön. Callet är relativt ljus i färgen och ger röda viner med något lägre alkoholhalt. Några andra druvor som är vanliga att odla är bland annat Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Tempranillo, Pinot Noir, Chardonnay, Riesling och Malvasía.

Viner från Mallorca

De vita vinerna från Mallorca är oftast ljust gula i färgen med fruktiga, söta smaker. Picot´N Blanc är ett klassiskt vitt vin från vingården Vidauba och består av en blandning av Chardonnay och Prensal. Rosévinerna har friska och fräscha smaker och är oftast ljust rosa i färgen, men kan även vara rosa med orangea inslag. De röda vinerna har oftast en hög tanninhalt med smakinslag av röda bär. Ett exempel är Vidauba Picot Negre, ett rött vin gjort på druvan Cabernet Sauvignon.