Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Vin från Lisboa

(0)

Vinregionen Lisboa ligger inklämt mellan Atlanten och floden Tejo.
Som en av de mest produktiva regionerna i Portugal har Lisboa utvecklats under de senaste åren. Nu produceras flera viner av hög kvalitet. 

Detta är en vinregion som har genomgått en kraftig utveckling under de senaste åren. Regionen hette tidigare Estremadura och är en av de mest produktiva vinregionerna i Portugal. Lisboa hade tidigare ett rykte om att vara en region som framförallt producerade enkla och billiga viner avsedda för export till de forna kolonierna i Afrika och till Brasilien. De senaste åren har den situationen förändrats och från Lisboa kommer nu flera viner av hög kvalitet.

Geografisk läge

Regionen ligger mellan kusten i väster och floden Tejo i öster, från Lissabon i söder till Caldas da Rainha i norr. På grund av den långa kusten är området påverkat av hårda vindar och rikligt med regn från Atlanten på hösten. Det utsatta läge mildras något av berget Montejunto som delar regionen på mitten och ger upphov till olika mikroklimat.

Nio subregioner

Det finns nio DOC-regioner i Lisboa. De mest kända är Alenquer, Bucelas och Colares. Viner från dessa platser hör till de förnämsta regionen Lisboa har att erbjuda. Speciellt Colares är ansedd att producera utsökta vita viner. Området är dessutom inklämt mellan Sintra och kusten där den tillgängliga odlingsytan är begränsad, vilket ytterligare ökar efterfrågan på de få viner som tillverkas där. Det finns också två subregioner, Lourinhã och Óbidos, vilka producerar brandy och mousserande vin.

Druvor

De olika subregionerna har olika druvsorter som dominerar. I Alenquer är det framförallt Touriga Nacional och Tinta Roriz som odlas medan producenterna i Bucelas gör friska mineralrika viner av Arintodruvan. I Colares växer druvorna Ramisco och Malvasia medan det är druvorna Trincadeiro och Vital som är de vanligaste Óbidos.

Viner

De dyraste vinerna i regionen Lisboa är viner från Colares. Det beror på den begränsade tillgången. Vita viner från denna subregion är balanserade med smak av tropiska frukter. De passar främst till ljust kött av kalkon och kyckling. Flertalet av de röda vinerna regionen Lisboa producerar är yppiga och intensiva, vilket gör att de går mycket bra tillsammans med biff och viltkött.