Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Lazio

(0)

Regionen Lazio ligger i centrala Italien och där hittar du även huvudstaden Rom. Lazio gränsar till Toscana och Umbrien i norr, till Marche, Abruzzo och Molise i öster, till Kampanien i söder och till Tyrrenska havet i väster. Regionen har en lång tradition av vinframställning och är mest känd för sina vita viner. Dessutom finns inte mindre än 27 DOC-klassificeringar i området.

Från massproduktion till kvalitetsviner

Eftersom Lazio låg mitt i Romarrikets centrum kanske det inte är så konstigt att området har en lång tradition av vinproduktion. Dock var det inte romarna som var först med att odla druvor utan det var etruskerna, vars storhetstid vad 500 före Kristus. Lazio fokuserade länge på massproduktion av vin snarare än på kvalitetsviner, men numera producerar regionen flera bra viner, gjorda på både inhemska och internationella druvsorter.

Landskap med vulkaniska kullar

Lazios landskap är mycket varierande, med allt från gamla vulkaner, karga kalkstensberg och raviner till vida slätter och långa kuststräckor. Längs kusten råder ett så kallat medelhavsklimat med regniga vintrar och långa varma somrar. Den här typen av klimat lämpar sig utmärkt för druvodling. Reser du inåt landet, närmare bergskedjan Apenninerna, blir klimatet svalare. Längs floden Tibern ligger vulkaniska kullar som har gjort att marken är porös, väldränerad och rik på fosfor. Eftersom jorden innehåller en porös typ av kalkstensjord och lava passar den extra bra för gröna druvor.

Lätta och krispiga vita viner

Totalt är 200 olika druvsorter godkända i Lazio. De vanligaste blå sorterna är Merlot, Sangiovese och Montepulciano medan de vanligaste gröna är Trebbiano, Malvasia di Candia och Malvasia Puntinata. De vita vinerna är tillverkade för att drickas unga. De är torra, lätta och krispiga. Lazios röda viner inte är inte lika kända, men börjar så smått att göra sig ett namn. Signaturdruvan heter Cesanese och den odlas i princip bara i Lazio.