Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Vin från King Valley

(0)

I norra delen av den australienska delstaten Victoria hittar vi vinregionen King Valley. Området består av ungefär 1 500 hektar mark som sträcker sig längs floden King och upp i de viktorianska alperna.

Till en början var regionen känd för tobaksodling, även om druvodling förekommit sedan koloniseringen under slutet av 1700-talet. Vinlusen tog död på en stor del av produktionen i slutet av 1800-talet och först efter andra världskrigets slut skulle vinodlingen komma igång på nytt. Europeiska druvor tillkom i samband med att många italienare immigrerade till området under mitten av 1900-talet.

Idag är King Valley en av de mest produktiva regionerna i nordöstra Victoria.

Australiens högsta odlingsområde för druvor

De markanta höjdskillnader som finns i området innebär stora temperaturskillnader mellan dag och natt. Den varma dagstemperaturen gynnar druvans sockeransamling och den kyligare nattemperaturen ser till att bibehålla druvans surhetsnivåer. Det i sin tur innebär en långsam mognadsprocess och mer intensiv smak.

Regionens vinodlingar ligger både i dalgångar och på sluttningar, vilket ger en stor variation av druvor från området. Vid Whitlands plateau i södra Australien hittar vi faktiskt ett av landets högsta vinodlingsområden. Här ligger vissa av odlingarna på höjder runt 800 meter över havet.

Wangaratta är den största staden i regionen och här råder det medelhavsklimat som innebär varma somrar. Vin från det här området är intensivt och fruktigt jämfört med vin som blir producerat i söder.

Unik region för europeiska druvsorter

Europeiska druvsorter trivs mycket bra i regionen och idag har King Valley ett rykte om att vara en unik vinregion för druvor som Sangiovese, Nebbiolo och Barbera.

Den slovenska druvsorten Glera samt den populära druvan Pinot Grigio som används till vita viner är också vanligt förekommande. I King Valley-regionen är dock Merlot den mest planterade druvan.

År 2007 fick vinregionen den geografiska beteckningen GI (Geographical Indication).