Det "torra landet"
Namnet La Mancha kommer från arabiskans "al-mansha" som betyder "torrt land", vilket är mycket passande. Här på den spanska högplatån la Meseta råder nämligen ett extremt kontinentalklimat med mycket kalla vintrar och heta somrar.
På sommaren kan det bli uppemot 45 grader varmt och området har stora problem med sjunkande grundvattennivåer. Numera är konstbevattning tillåten, men det hjälper inte alltid eftersom nederbörden inte är mer än cirka 350 millimeter per år.
Sandig lerjord
Jorden i Kastilien-La-Mancha består av övervägande rödbrun, sandig lera som är fattig på organiskt material. I vissa delar hittar du dock inslag av kalksten och krita. Den typen av jord gör att marken håller fukten bättre, vilket in sin tur hjälper druvorna att överleva. Kalkskikten behöver däremot brytas för att vinrankornas rötter ska kunna tränga igenom.
Den dominerande druvan
Den vanligaste druvsorten i regionen är Airén, men du hittar också den andra spanska sorten Macabeo (även kallad Viura), samt Chardonnay och Sauvignon Blanc. På senare tid har odlingarna av Airén minskat med ungefär 20 procent, vilket har gjort att övriga sorter har fått mer plats.
Den mest förekommande blå druvan är Cencibel (även kallad Tempranillo), strax före de mer välkända Garnacha, Cabernet Sauvignon, Merlot och Syrah.
Från enklare viner till kvalitetsviner
Produktionen i Kastilien-La-Mancha bestod länge av enklare viner som användes som basvin och för att framställa brandy. Numera har flera berömda producenter från bland annat Rioja och Jerez börjat upptäcka området, vilket har gjort att kvaliteten på vinerna har ökat. Av Spaniens sjutton så kallade "Vinos de Pago" (vingårdsbetecknade viner) ligger hela åtta stycken i området runt la Mancha.