Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Vin från Hawke's bay

(0)

Hawke's Bay är en vinregion på Nya Zeelands nordö.
Vinregionen Hawke's Bay är den näst största i landet och en av de äldsta. Redan 1851 planterade missionärer vinstockar i området.

Området Hawke's Bay är beläget på östra delen av Nordön. Det är en klassisk vinregion i Nya Zeeland och den näst största endast efter vinregionen Marlborough som ligger på Sydön. Hawke's Bay har tagit sitt namn efter den stora halvrunda bukt som vetter mot Stilla havet i öster.
Hawke's Bay är en av Nya Zeelands äldsta vinregioner. Så tidigt som 1851 blev de första vinstockarna planterade av missionärer. Syftet var då att tillverka nattvardsvin. Från 1870 finns det rapporter om vinproduktion i kommersiell skala och redan 1920 var vinindustrin blomstrande i regionen.

Terroir

Klimatet i regionen är varmt och torrt vilket mildras av närheten till havet. Dessutom bidrar närheten till havet till att det råder många soltimmar. På grund av bergen i den centrala delen av Nordön är området skyddat från de kalla vindar som normalt blåser in från Tasmanhavet i väster.
Jordmånen i Hawke's Bay är den mest varierande av alla Nya Zeelands vinregioner. Det beror på att de lokala variationerna är definierade av fyra floder som rinner genom området. Därav innehåller jordmånen allt från röd lerjord till skiffer och sandsten.

Odlade druvor

De varierande lokala förutsättningarna passar olika druvsorter. Vissa jordarter är mer lämpade för druvor till Bordeaux-blandning såsom Cabernet Sauvignon, Merlot och Cabernet Franc. Där dessa druvor trivs växer även ofta Syrah. Andra delar av Hawke's Bay har egenskaper som gör det mer lämpligt att odla Chardonnay och Pinot Gris. Om ett område är lite svalare kan Chardonnay kombineras med Pinot Noir.

Viner

Hawke's Bay är framförallt känt för eleganta röda viner på Bordeaux-blandning. Dessa har en markerad och välstrukturerad Bouquet. Nötkött och rätter på vilt är mat som passar till dessa viner. Syrah blir använd till att producera viner i klassisk europeisk stil med utpräglade toner av svartpeppar.

Även välutvecklade vita viner på Chardonnay är typiskt för Hawke's Bay. Dessa viner har ofta en ton av gröna äpplen och mineraler. De passar bra till grönsaksrätter eller ljust kött såsom kyckling.