Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Dunántúl

(0)

Väster om floden Donau ligger vinområdet Dunantul. Det är ett enormt område som sträcker sig från Budapest till österrikiska gränsen. Innan freden i Trianon 1920, utgjorde Dunantul tillsammans med Burgenland i Österrike, Prekmurje i Slovenien och Medimurje i Kroatien, det historiska landskapet Transdanubien.

Dunantul är en av de sju större vinregionerna i Ungern. Regionen har beteckningen PGI vilket innebär geografiskt ursprungsområde. I Dunantul finns dessutom flera underregioner.

Av dessa underregioner är de som ligger längst söderut framförallt producenter av röda viner medan de norra är mest kända för vita viner, med några undantag. Det finns även ett område, Etyek, som är känt för sin produktion av mousserande viner.

Röda viner i söder

I Dunantuls södra delar ligger Pécs, Szekszárd och Villány. Det förstnämnda områdets vinodlingar ligger runt universitetsstaden Pécs. Redan på medeltiden var viner därifrån uppskattade av hovet. Idag har dock många odlingar blivit uppslukade av den växande staden.

I Szekszárd blir de inhemska druvorna Kékfrankos och Kadarka odlade. Den senare anses vara en ungersk variant av Pinot Noir. Området är känt för att producera eleganta röda viner.

Även i Villány, vilken är en av de mer populära vinregionerna, är det rödvin som dominerar. Vinerna är framförallt gjorda på de klassiska Bordeauxdruvorna Merlot, Cabernet Sauvignon och Cabernet Franc.

Vita viner i norr

Mitt i Dunantul ligger sjön Balaton. Norr om sjön finns vinområdena Mór, Pannonhalma och Sopron. De här regionerna är mindre än de som ligger i söder. Den mest exklusiva av dem är Mór. Där är vita viner av den inhemska druvan Ezerjó producerade.

Pannonhalma domineras av ett Benediktinerkloster som också var platsen där områdets vinodling började. I den här regionen blir nästan uteslutande vita viner producerade med undantag för röda viner gjorda på Pinot Noir, Kékfrankos och Merlot.

Sopron ligger precis på gränsen till Österrike och delar vinodlingstraditioner med Burgenland. Kanske är det på grund av det som röda viner gjorda på druvan Kékfrankos dominerar i Sopron.