Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Dão

(1)

Dão är Portugals äldsta DOC-märkta vinområde för bordsviner.
Från Dão kommer viner med intensiva och delikata aromer. Området kallas ibland Portugals Bourgogne och är bland det bästa vinregionerna i landet. 

Den portugisiska vinregionen Dão är ansedd att producera några av de förnämsta vinerna i Portugal. Regionen blir faktiskt ibland kallad för Portugals Bourgogne. Dão fick sin DOC-beteckning redan 1908. Det är således en av de äldsta vinregionerna i Portugal och den första region med DOC-märkning som inte producerar starkvin. Under diktaturen i Portugal sjönk kvaliteten på Dão-vinerna något på grund av politiska diktat om produktionsvillkor. I samband med EU-inträdet på 80-talet förändrades den situationen. Från Dão kommer nu viner som står sig väl på den internationella marknaden.

Geografiskt läge

Regionen Dão ligger i den norra delen av centrala Portugal mellan städerna Coimbra, Guarda och Viseu. Den är belägen på en platå omgiven av de tre bergskedjorna Serra da Estrella, Serra da Caramulo och Serra da Nave. Det bidrar till att området bibehåller ett tempererat klimat eftersom det blir mindre påverkat av Atlanten. På vintern har Dão-regionen riklig nederbörd, vilken efterföljs av långa torra sommarmånader innan skörden tar vid i början på hösten.

Druvor

I Dão-regionen sker odling av ett dussin olika druvsorter men de mest betydelsefulla är Touriga Nacional, Tinta Roriz, Jaen, Alfrocheiro Preto och den gröna druvan Encruzado. Det är druvsorter som ger viner med intensiva men delikata aromer. Ofta vinner Dão-vinerna på att bli lagrade några år så att smakerna får bli fullt utvecklade.

Viner

Flertalet av de viner som är producerade i Dão har en tendens att vara rika på tannin. Det beror på att maserationen, det vill säga den tid som vinet blir färgat av druvskalet, ofta får lov att pågå under en längre tid. Eleganta och minnesvärda är epitet som ofta används för att beskriva Dão-viner. De röda vinerna från Dão gör sig bra tillsammans med mat som är traditionell i de norra delarna av centrala Portugal, såsom rätter tillagad av spädgris, kalv, get, kanin och anka. Dãos vita viner passar till rätter på bacalhau och öring.