Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Coastal Region

(9)

Regionen ligger i Sydafrika och inkluderar vindistrikten Cape Town, Darling, Franschoek, Lutzville, Paarl, Stellenbosch, Swartland, Tulbagh och Wellington. Tillsammans står de för nästan hälften av all vinodling i landet.

Flera olika mesoklimat

Närheten till både berg och hav innebär att Coastal Region har ett stort utbud av olika mesoklimat (lokala klimatzoner). Områdena närmast kusten har maritimt klimat med mycket havsbrisar, medan distrikten längre in i landet har ett medelhavsklimat med varma och torra somrar och milda vintrar.

Mångfald av jordtyper

Den stora arealen gör också att marken består av flera olika jordtyper. På vingårdarna längs den västra kusten, från Constantia till Darling, finns jordar med vittrad granit, och i Tygerberg Hills och i Swartland hittar du avlagringar av Malmesbury-skiffer. Längre in i landet finns granit samt sandsten från Taffelberget, särskilt runt Stellenbosch.

Det mest kända distriktet

Stellenbosch är det mest kända distriktet i Coastal Region och är även det område som har flest vingårdar i hela Sydafrika. Distriktet är berömt för sina röda Bordeaux-inspirerade viner, samt för sina utmärkta Sauvignon Blanc- och Chardonnay-viner. De producerar även modernare viner på druvsorterna Semillon och Chenin Blanc.

Stor variation av druvsorter

Det odlas en rad olika druvsorter i Coastal Region. Du hittar Sauvignon Blanc längs kusten i Tygerberg, Constantia och Cape Point. Inåt landet, närmare bergen, där klimatet är varmare och torrare är Shiraz, Chenin Blanc och Pinotage vanligare. I de sydligare områdena Stellenbosch och Constantia hittar du ofta röda viner gjorda på en så kallad Bordeax-blandning av druvsorterna Cabernet Sauvignon och Merlot.

Vinernas karaktär & smak

De röda vinerna från Coastal Region kan beskrivas som eleganta, nyanserade, balanserade och smakrika. Du hittar ofta toner av rostad ek, mörka bär, plommon, choklad, mynta och kaffe, även med inslag av brända eller rökiga toner.

De framstående vita Sauvignon Blanc-vinerna från regionen är mycket nyanserade och strukturerade. Rosévinerna består huvudsakligen av druvan Cinsault och är torra med smak av svart te, hallon, viol, röda vinbär och syrliga körsbär.