Valle Central

(20)

Vinregionen Valle Central är Chiles största, både då det gäller volym och areal. Området sträcker sig över 400 kilometer från Maipo-dalen strax söder om Santiago till den södra änden av Maule-dalen. Vingårdarna här producerar en rad olika sorters viner på flera olika druvsorter.

Fyra olika delregioner

Valle Central består av de fyra delregionerna Maipo, Rapel, Curicó och Maule, som i sin tur är indelade in flera mindre vindistrikt. Maipo är hem för mer prestigefyllda viner och är känt för att vara Sydamerikas svar på Bordeaux. Rapel är den region som producerar mest vin och den står för en fjärdedel av den totala produktionen från Chile.

Curicó är känd för sina röda vardagsviner på druvsorterna Cabernet Sauvignon och Sauvignon Blanc och Maule är en region som sedan länge är förknippad med stor vinproduktion.

Viner med olika karaktär

Eftersom Valle Central är en så pass vidsträckt region består den också av flera olika klimatzoner. Druvodlingarna är placerade på allt från det heta slättlandet till Andernas svalare sluttningar och tack vare det producerar regionen också viner med mycket olika karaktär.

Jord med hög salthalt

Maipo Valleys jordmån är känd för sin höga salthalt som beror på att bevattningen tas från Maipofloden. Jorden har även en låg andel kalium samtidigt som det är fattig på kväve. Det kan ge mindre skördar och skörare vinrankor. Dock har det skett framsteg inom vinodlingstekniken, vilket har hjälpt många vingårdar i regioner att kompensera för bristerna i jorden.

Hem för flera olika druvor

De dominerande druvsorterna i Valle Central är Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Chardonnay och Sauvignon Blanc. Vinmakare i de svalare delarna av Valle Central har även börjat experimentera med druvsorterna Viognier, Gewurztraminer och Riesling, något som har rönt en del uppmärksamhet. Utöver de här sorterna är även Chiles blå signaturdruva Carmenére vanligt förekommande i området, tillsammans med Malbec och Mendoza.