Vinodling i Uruguay startade på 1870-talet och det var invandrare från framförallt Baskien och Italien som förde med sig traditionen. Det visade sig nämligen att de lokala förhållandena i landet passade druvsorten Tannat alldeles utmärkt. Så redan mot slutet av 1800-talet hade Canelones fått en egen produktion av väl respekterade viner.
Lågland
Det flacka landskapet där vinodlingarna ligger befinner sig ungefär fem mil från kusten. Så till skillnad från vinproduktionen i Argentina och Chile som har Anderna i fonden är odlingarna i Canelones belägna endast 25 meter över havet. Det gör att Canelones har större likhet med låglänta vinområden som Médoc än sina sydamerikanska grannar.
Vinodlarna i Canelones påpekar gärna likheten med Bordeaux. En stor skillnad är dock att Canelones befinner sig ungefär tio breddgrader närmare ekvatorn än vad Bordeaux gör. Trots det är dock temperaturen i Canelones måttfull, vilket beror på influenser både från Río de la Plata och från Atlanten.
I och med det kustnära klimatet är även temperaturskillnaden mellan sommar och vinter liten. Årsmedeltemperaturen är femton grader Celsius och således är växtsäsongen lång. Havsvindarna bidrar också till att torka ut luften och därmed minska risken för mögelangrepp.
Uruguays nationaldruva
Tannat är den mest planterade druvan i Canelones och det finns ingen annan plats på jorden där druvsorten förekommer i så stor omfattning. Inte ens i druvans ursprungsområde i franska Madiran finns samma koncentration av Tannat. Av den anledningen har druvan kommit att bli Uruguays nationaldruva.
Andra blå druvor som förekommer i Canelones är Merlot, Syrah och Cabernet Franc. De mest odlade gröna druvorna är Pinon Blanc, Chenin Blanc, Saivignon Blanc och Chardonnay.