Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Cahul

(0)

En moldavisk vinregion med många olika slags druvor.
Det lilla vindistriktet i södra Moldavien som världen fått upp ögonen för och som ligger högt på listan över vinexport i Europa.

Cahul är ett vindistrikt i södra Moldavien. Det är kanske få som associerar Moldavien med vin, men faktum är att det lilla fattiga landet i Östeuropa har världens högst antal viner per capita. Nu har resten av världen börjat få upp ögonen för de goda vinerna.

Druvor med historia

Druvodling och vintillverkning är inget nytt i Moldavien. Det är beräknat att det vuxit druvor här någonstans mellan 6 till 25 miljoner år. Tidigare växte ett överflöd av vilda druvor i regionen. Efter bildandet av den feodala staten under 1300-talet började odlandet av druvor ta fart på allvar. Därefter utvecklades dessutom kvaliteten på vinerna. Ett skäl till det var att druvsorter av hög kvalitet började importeras från andra länder. Under medeltiden var vinet en av Moldaviens viktigaste exportvaror. Sedan dess har de moldoviska vinerna hittat många beundrare världen över.

Unika egenskaper

Nu för tiden ligger Moldavien och Cahul högt upp på listan bland Europas vinexporterande länder. Tack vare sina unika klimatförhållanden med mycket sol i kombination med den karga nordanvinden har Cahul riktigt bra förutsättningar för att odla många olika slags druvor. Det finns även andra fördelar med druvorna härifrån. Senare studier i ämnet har visat att det dessutom är just de moldaviska druvorna som innehåller störst mängd av de nyttiga ämnen som kan ha fördelar för hälsan.

Regionen

Moldaviens södra region och Cahul har klimatförhållanden som liknar Medelhavets klimat. Här finns druvor som Merlot och Pinot Noir. Tack vare närheten till Svarta havet skapas ett idealiskt mikroklimat för mogning av just Merlot men även Cabernet Sauvignon. Den sockernivå druvorna får av jorden här är optimal för produktion av starka och röda dessertviner. Området har dessutom en lång mognadssäsong. Cahul producerar både röda viner med hög kvalitet i Bordeauxstil och vita viner som Chardonnay. De mest kända vingårdarna i Cahul är Comrat, Taraclia, Ciumai och Trife?ti.