I den här vinregionen dominerar de röda vinerna. Detta trots att området ligger i Österrike, ett land mer känt för sina vita viner. Burgenland är faktiskt Österrikes främsta rödvinsregion och det är närheten till Ungern som påverkar den lokala vinkulturen. Närmare 7 000 mindre vinproducenter sprider ut sig över regionen och varje by har sin egen vinkultur och sitt eget paradvin. Utvecklingen av vinodlartraditionen har pågått ända sedan år 600 före Kristus.
Donau balanserar inlandsklimatet
Regionen upptar en smal landremsa som sträcker sig från Donaufloden till vinregionen Steiermark i söder. På östra sidan ligger gränsen till Ungern och på västra sidan Alpernas östra bergsfot. Närheten till Donau präglar området och kombinationen av ett varmt inlandsklimat och en varierande jordmån gör området perfekt för olika sorters druvor. Du hittar exempelvis de gröna druvorna Chardonnay och Pinot Blanc samt de blåa Blaufränkisch och Zweigelt.
Ett brett spektrum av kvalitetsprodukter
Fylliga och smakrika röda viner med en särpräglad syrlig nyans är typiska för Burgenland. Även söta vita viner från området är berömda. Från samma vinregion kan du således hitta både vita och röda prisvärda viner. Vidare producerar vinmakarna här även dessertvin, rosévin och mousserande viner. Få områden kan faktiskt stoltsera med ett så brett spektrum av viner som Burgenland.
Vita söta viner
Burgenland är känt för sina söta viner vilka är tillverkade av druvor som har attackerats av svampen Botrytis, även kallad ädelröta. Det är det gynnsamma klimatet som gör att druvorna angrips varje år. Därför hör söta och ädelsöta vita viner till regionens mest framstående.
Röda fylliga viner
De röda vinerna är ofta fatlagrade och vanligen mycket fylliga och smakrika. Druvorna som vinmakarna använder är framförallt de lokala sorterna Blaufränkisch och Zweigelt. Med Blaufränkish får vinet en kryddig smak och med Zweigelt en mörkare ton. Mittenburgenland där odlingen av denna druva framförallt sker har åstadkommit regionens DAC-titel.