Stora delar av Libanon ligger under Hizbollahs kontroll och tillsammans med oroligheter med grannländerna är situationen mycket svår för vinproducenter. Raketer och attacker härjar över området och har orsakat skada på vissa vingårdar. Detta till trots finns det ett antal vingårdar som imponerar och med stor framtidstro och beslutsamhet har man lyckats framställa fina viner. I ett land som är känt för sin generösa cuisine, sina spännande kryddor och läckra rätter får självklart vinet en framträdande och viktig roll.
Bekaadalens vinregioner
De flesta odlingarna i Bekaadalen ligger på en höjd på mellan 1000 och 1200 meter över havet. På somrarna har man temperaturer mellan 10 och 30 grader. Regn är sällsynt och vatten får man från brunnar och snö som smälter i bergen. Det råder därmed ingen vattenbrist och försörjningen av vatten är god. Jorden är en blandning av kalksten, lera, småsten och grus. På sina håll kan man hitta den röda jorden terra rossa som är mycket gynnsam för vinodling.
Druvsorter
De lokala druvorna Merweh och Obaideh har man länge tillverkat det libanesiska vinet Arak av, men vinodlingen utvecklades nämnvärt under mitten av 1800-talet då franska jesuiter började med de första vinodlingarna på europeiskt manér. Man började med traditionella druvor från vinodlingar runt Medelhavet, såsom Cinsault, Grenache, Carignan och Syrah. Efter hand utökade man druvsorterna med druvor från Bordeaux som till exempel Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Petit Verdot och Malbec. När resultatet visade sig lyckosamt började man också odla vita druvor som Chardonnay, Muscat, Sauvignon Blanc, Viognier och Sémillon.
Vingårdar
Bland vingårdarna i Bekaadalen hittar man bland andra Coteaux de Liban, en familjeägd vingård som producerar fyra röda viner, ett vitt och ett rosévin. Ett annat exempel är Domaine Wardy, en anrik familjeägd vingård med en hundraårig historia. Missa inte heller Cave Kouroum, en ultramodern vingård som kombinerar traditionella metoder med modern teknologi för att skapa superbt libanesiskt vin.