Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Vin från Baskien

(0)

Den autonoma vinregionen med sin egen kultur och egna viner.
Baskien är beläget precis vid kusten i norra Spanien och producerar lätta, fräscha vita viner. Deras egna specialitet heter Txakoli.

Den autonoma regionen Baskien är belägen vid kusten i norra Spanien. Regionen ligger vid gränsen mot Frankrike, precis vid de västra Pyrenéerna och Biscayabuktens kust. Det baskiska folket är stolt och oberoende och de har sin egen kultur och sitt unika språk. Vinframställning är emellertid inget nytt för baskerna. Vingårdar i Baskien har funnits ända sedan den iberiska halvön var en del av det romerska riket. Baskien är vidare synonymt med utsökt mat, fantastisk arkitektur och några av de finaste stränderna i naturliga miljöer. De flesta viner som Baskien producerar är lätta, fräscha vita viner.

Tempranillo, Graciano, Hondarribi Zuri, Ondarribi Zuri, och Ondarribi Beltza är de druvsorter som är mest använda för att producera viner i Baskien. Även om du ibland stöter på rött och någon rosé här och där, är majoriteten av regionens viner alltså vita. Native Hondarrabi Zuri är den dominerande vita druvan, som gör citrusrika, blommiga viner med en rejäl dos mineralitet och en lätt touch av färska örter.

Txakoli - regionens specialitet

Txakoli, eller på spanska chacolí, är ett vin som blir framställt på vingårdar nära den baskiska kusten. Det är ett väldigt torrt, syrligt vitt vin som Baskien producerat ända sedan medeltiden. Vingårdarna i detta område är belägna ovanför havet och har alltså ett milt kustklimat. Vinet är i allmänhet lätt, fruktigt och fräscht, med en grön nyans, hög syra och låg alkoholhalt. Detta ljusa, uppfriskande och lätt sprudlande och mycket mineralrika vin, blir tillverkat främst av de lokala druvorna Hondarribia Zuri och Hondarribia Beltza.

För närvarande producerar Baskiens vingårdar cirka 3,5 miljoner flaskor Txakoli varje år. Det finns tre olika sorters Txakoli - Getaria Txakoli, Bizkaia Txakoli och Alava Txakoli. Eftersom vinerna är producerade vid Atlantkusten (många av vingårdarna ligger direkt vid havet) är det vanligt att uppleva lite salt och toner av mineraler när du smakar vinet. Eftersom det är lätta via viner, intas de därför ofta ihop med färsk fisk och skaldjur från regionen.