Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Balatonboglár

(0)

En av Ungerns mest kända, men yngsta vinregioner.
Balatonboglár ligger vid Balatonsjön i Ungern. Här produceras ett flertal kända druvor och vinsorter, och regionen blir alltmer känd för sina mousserande viner.

"Södra Balaton", eller Balatonboglár som regionen egentligen heter, är en av flera vinregioner vid Balatonsjön i västra Ungern. Balatonsjön är en lång, tunn sötvattenssjö som mäter nästan 80 kilometer, vilket gör att den ibland kallas "Ungerska havet". Det är den största sjön i Centraleuropa och dessutom Ungerns mest populära turistmål.
Balatonboglár är en av de yngsta vinregionerna i Ungern. Trots detta har den några av landets mest utmärkta terrasser, där vingårdarna odlar en rad vita och röda druvsorter. De magnifika vingårdarna i regionen ligger på de sydvästliga sluttningarna.
Sjön spelar också en viktig roll för att dämpa klimatet i västra Ungern. Närvaron av sjön gör att vinodling av hög kvalitet är möjlig här. Om inte vattenmassorna bidrog till att dämpa klimatet med sina havsvindar och briser, skulle klimatet vara mer kontinentalt, alltså med höga sommartemperaturer och väldigt kalla vintrar.

Druvor

I Balatonboglár odlar vinproducenterna en bred variation av populära, internationellt erkända druvsorter, inklusive ett antal franska klassiker. Regionen producerar mogna, fruktiga röda druvor, mestadels av sorterna Gamay, Pinot Noir, Merlot och Syrah. Torra vita viner från Balatonboglár har en bas av Riesling, Sauvignon Blanc, Pinot Gris och Muscat Blanc, som också är populära i andra regioner på den västra sidan av sjön.

Viner

Terrängen i regionen Balatonboglár är dessutom både perfekt för odling av vinstockar och produktion av släta och silkeslena viner. De viner som blir producerade i denna region är några av de bästa kvalitetsvinerna i Ungern. Vinerna i regionen är mestadels fräscha och lätta, med fruktiga dofter och en mjuk syra. De är eleganta och enkla, även om mer komplexa, blandade viner förekommer. De blir då tillverkade av druvor som Pinot Blanc och Chardonnay. De röda vinerna från Balatonboglár är mjuka med ett lågt innehåll av tanniner. På senare tid har Balatonboglár blivit alltmer känt för sin produktion av mousserande viner. Dessa blir mer och mer framgångsrika, varav flertalet baseras på det klassiska champagnereceptet med Pinot Noir och Chardonnay.