Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Bairrada

(1)

Den portugiska vinregionen med druvan Baga som flaggskepp
Bairrada är en portugisisk vinregion där den röda druvan Baga agerar flaggskepp, och som är mest känt för sina garvade, djupt rödfärgade viner.

Denna portugisiska vinregion är belägen i provinsen Beira Litoral, i nordvästra Portugal. Bairrada har Portugals högsta vinklassificering, Denominação de Origem Controlada (DOC), och regionen har ökat i popularitet och efterfrågan de senaste åren.
Bairrada ligger nära Atlantkusten, där klimatet blir dämpat av de rikliga havsströmmarna. Detta resulterar i ett milt maritimt klimat med riklig nederbörd. Regionen är kuperad, men majoriteten av vingårdarna är placerade på plattare mark. Vinodling i Bairrada har funnits sedan åtminstone 900-talet, då regionen fick självständighet från morerna.

Druvor

Baga är Bairradas viktigaste röda druvsort och utgör cirka 75 procent av de röda vinplantagerna. Bagas små bär och tjocka skinn ger ett intensivt garvat vin. Den unika kombinationen av jord och klimat hjälper till att få ut det mesta av denna mycket sura och mycket garvade druva, vilken är rikligt använd i både röda och mousserande viner. Andra portugisiska röda druvsorter har också en framträdande plats, exempelvis Alfrocheiro-Preto, Tinta Pinheira och Touriga Nacional. Internationella röda druvsorter inkluderar Merlot och Syrah.
När det kommer till vita druvor är de viktigaste några av de portugisiska sorterna, nämligen Arinto, Bical, Cercial och Maria Gomes, men också den välkända Chardonnay.

Viner

Cirka två tredjedelar av den nationella produktionen av mousserande vin äger rum i denna region och de senaste åren har staden Anadia fått smeknamnet "Capital do Espumante", som översätts till "det mousserande vinets huvudstad". Regionen är också känd för sina rika, djupt färgade garvade röda viner gjorda av druvorna Baga, Castelão och Rufete, som ofta har smaker av paprika och svarta vinbär. Bairrada har också en framväxande roséproduktion.
Bairradas mest kända vita viner är Fernao Pires och Bical. Bical är en mycket populär vitvinsdruva i Bairrada. Efter ungefär fem år har Bical-viner ofta aromatiska egenskaper som liknar de hos lagrade Riesling. Fernao Pires (även känd som Maria Gomes) är Portugals mest odlade vita druva.