Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Baden

(2)

Tysklands sydligaste vinproduktionsområde.
I Baden produceras en stor variation av både röda och vita viner. Den vanligaste druvan är Pinot Noir, följt av den gröna druvan Müller-Thurgau. 

Regionen Baden är Tysklands sydligaste och varmaste vinproduktionsområde. Det har den tredje största odlade arealen för vin i landet och det största utbredningsområdet. Baden sträcker sig i en L-form som lutar svagt åt öster och följer floden Rhens sträckning från Bodensee till staden Mannheim. Det vidsträckta området erbjuder dessutom många olika förutsättningar som gör det möjligt att producera viner av skiftande karaktär.

Jordmån i området

Över en så lång vidsträckt region som Baden varierar jordtyperna mycket. Det finns områden som består av keuper. Det är en sedimentär jordart som innehåller dolomit, lerskiffer och evaporit. Det förekommer även granit, lera, kalksten och sand. I det norra distriktet Tauberfranken är kalksten dominerande, medan det i Kaiserstuhl finns vulkaniska jordar som är mörka och näringsrika. Runt Bodensee är det å andra sidan vanligt med mineralrika glaciäravlagringar.

Druvor som odlas

Då klimatet är torrt och soligt i Baden är det möjligt att producera Pinot Noir av hög kvalitet, liksom även fylliga Pinot Gris och Pinot Blanc. Den näst mest odlade druvan i området är dock Müller-Thurgau. Därefter kommer de gråblå och gröna Pinotdruvorna samt Riesling. Den senare druvan odlas på mindre än tio procent av arealen. På ungefär lika stort område odlas även Gutedel, eller Chasselas, som druvan heter utanför Tyskland.

Viner

De mest intressanta vinerna från Baden, och som även har störst komplexitet, är producerade i distrikten Kaiserstuhl, Ortenau och Kraichgau. Området sträcker sig 150 km mellan städerna Freiburg och Mannheim. Det löper norrut längs Rhen och ligger parallellt med regionerna Alsace och Pfalz i Frankrike. I Kaiserstuhl produceras röda viner som är kraftiga och fylliga. De passar bra till rätter med lamm, vilt och kalkon. Ortenau är mest känt för vita viner med blommig bouquet som har smak av äpplen, persikor och muskotnöt. Vinerna passar till rostat fläskkött, sötvattensfisk och fågel. Kraichgau producerar viner på Pinot Gris och Pinot Blanc. Det ger balanserade och aromatiska viner med tropisk ton. Då vinerna har en viss sötma matchar de med kryddstark mat.