Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Vin från Aragonien

(8)

En av Spaniens främsta vinregioner med skiftande landskap.

Aragonien är en mycket varierad vinregion, vilket märks i vinproduktionen. Härifrån kommer internationella, populära vinvarianter och mer lokala yttringar.

Det är en av de 17 autonoma regionerna i Spanien. Belägen i den norra delen av landet, sträcker den sig från de imponerande Pyrenéerna i söder med floden Ebro, till den stora centrala iberiska platån i norr. Öster om Aragonien ligger Katalonien.
Aragonien är en otroligt varierad region kantad av berg i båda ändarna. Landskapet skiftar från snötäckta berg i norr till torra slätter i söder, med gröna kullar däremellan. Den historiska staden Zaragoza är regionens huvudstad och står för ungefär hälften av dess befolkning. Argonien är vidare uppdelat i fyra regioner: Somonatno, Campo de Borja, Calatayud och Carinena. Varje region har också sitt eget särskilda klimat och landskap.

Druvor

Den mest typiska druvan i viner från Aragonien idag är Crujillón eller Cariñena. På mer än 75 procent av vingårdarna odlar vingårdarna emellertid röda vinstockar. Övervägande röda är Garnacha, Tempranillo, Mazuela, Monastrell, Pinot Negro, Merlot och Cabernet Sauvignon. Övervägande vita är bland andra Viura, Macabeo, Moscatel, Gewürztraminer, Chenin Blanc och Chardonnay.
Det varierade utbudet av druvodlingsförhållandena i form av flera olika mesoklimat i delregionerna, innebär att Aragons viner är väldigt mångsidiga i stil.

Viner

Klimatet är som sagt mycket olika i de olika områdena. Regionens viner är dock inte annorlunda och kombinerar gamla inhemska sorter som Moristel, med nyligen internationell import som Cabernet Sauvignon. Investeringar i modern utrustning för vinframställning har varit avgörande för regionens senaste framgångar med lättare, fräschare stilar. Fram till 1980-talet fokuserades det på massproducerade viner med hög alkoholhalt. Idag är dock kvalitet mycket viktigt. De inhemska vinodlarna kombinerar gamla traditionella sorter med nya, internationella som Cabernet Sauvignon. Ändå säljer många producenter fortfarande sina viner i kärl.
Stora kooperativ spelar fortfarande en viktig roll när det gäller att producera Aragons traditionella viner. Dessa såldes traditionellt vanligtvis i bulk, men är nu på flaska och är huvudsakligen röda baserat på druvan Garnacha. Andra framstående rödvinssorter inkluderar Carinena och Tempranillo.