Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Vin från Alentejo

(0)

Portugals största vinregion

I regionen finns otaliga vingårdar du kan besöka och många olika druvor att avnjuta.

I Portugals sydöstra del ligger Alentejo som är den största vinregionen i landet. Regionen upptar 22 000 hektar mark vilket är en tredjedel av landets totala yta. Däremot bor det ytterst få människor i landskapet jämfört med andra regioner, vilket leder till att vingårdarna kan breda ut sig i landskapet.

Fördelaktigt klimat

Alentejos klimat och natur varierar stort över regionen. Klimatet växlar från områden med svalare mikroklimat till varmare och torrare trakter. Tillsammans med de olika bergarterna granit, skiffer och krita leder det till en bredd av smaker på druvorna. De druvor som växer nära floden ger fruktiga och lätta viner jämfört med druvor från kullarna i norr, vilka istället ger smakrika och fylliga viner.

Utflyktsmål

Alentejo regionen är värd ett besök för den vinintresserade eftersom de håller en hög kvalitet på de producerade vinerna. Ytterligare anledning att besöka regionen är att det odlas många olika sorters druvor och det finns en stor variation i klimatet, vilket ger möjligheter till en omväxlande vinupplevelse. Området är mest känt för sina röda viner men det finns också vita viner och några roséviner att uppleva.
De många vingårdarna har alla sina egna specialiteter. Bland annat finns det veganska gårdar, gårdar som handplockar sina druvor och andra gårdar som inriktar sig på att bevara en så naturlig odlingsmiljö som möjligt.

Klassificering

Alentejo är indelad i åtta mindre regioner. Fem av dessa åtta regioner är DOC klassificerade, vilket är den högsta nivån för viner i landet. Resterande tre har IPR klassificering som är den näst högsta nivån. Så sannolikheten att få uppleva högklassiga viner är stor.

Druvor

Det finns många kända druvor i regionen. Exempel på druvor för röda viner som produceras är Abundante och Alicante Bouschet. När det kommer till druvor för vita viner är druvorna Arinto och Chardonnay populära. Det finns även en del inhemska druvor som Aragonez, Trincadeira och Castelao. Många gånger blir dessa druvor blandade med druvorna Syrah och Cabernet-Sauvignon.

Resultatet blir kort sagt: Magnífico!