Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Vin från Aconcagua

(5)

En av Chiles viktigaste vinregioner med fyra klimatzoner.

Vinregionen Aconcagua är döpt efter Sydamerikas högsta berg, och atlantvindarna gör att druvorna frodas. Regionen är känd för sina aromatiska röda viner.

Vinregionen Aconcagua är en av de viktigaste i Chile och ligger norr om huvudstaden Santiago.

Aconcagua sträcker sig från Valparaísodalen till Stilla havet och täcker en sträcka på cirka 100 km. Namnet 'Aconcagua' kommer från Aconcaguaberget, som ligger i Argentina och är den högsta toppen i Amerika, med sina 6.956 meter. Toppen av berget Aconcagua är täckt av snö året runt, vilket levererar livsviktigt vatten till vingårdarna i dalen nedanför. Vinregionen Aconcagua är ett varmt, torrt område med höga temperaturer dagtid. Dessa extrema förhållanden skulle kunna förstöra vinstockarna, men den milda och svala luften från Stilla havet kyler ner jorden på kvällen samt ger en måttfull temperatur på dagen.

Marken i vinregionen Aconcagua består huvudsakligen av sand. Denna jordtyp är vanlig också i alla delregioner. Sandjorden har en fördel eftersom den skapar en miljö som är fri från Phylloxera och där druvor och vinstockar kan växa sig mycket starka och friska. De röda druvor som främst blir odlade är Cabernet Sauvignon, Syrah, Pinot Noir, Merlot, och de mest förekommande vita är Chardonnay och Sauvignon Blanc.

Viner

Aconcagua Valley är mest känd för sina högkvalitativa och aromatiska röda viner. Här bevattnas jorden alltid naturligt av smältvattnet som kommer från toppen av Aconcaguaberget. Till skillnad från inlandet är Aconcaguaområdet nu specialiserat på produktion av vita viner, främst Sauvignon Blanc.
Röda blandningar från vinregionen Aconcagua, närmare bestämt Bordeauxblandningar, är mycket populära på den chilenska vinmarknaden. Merlot och Syrah är djärva, rubinröda, fylliga viner som erbjuder distinkta toner av körsbär och röd frukt, tillsammans med en mild blommig arom.

Aconcaguas Cabernet Sauvignon är ett uppfriskande, ljusfärgat vin med tydlig smak av körsbär. Tebladsaromer är parade med en mjuk, rökig eftersmak samt en lätt nyans av choklad. Syrah, Merlot och Cabernet Sauvignon utgör odlingarna kustområdet i vinregionen Aconcagua och det ger en stark aromatisk intensitet.
Vita viner från vinregionen Aconcagua är mindre anmärkningsvärda, men Sauvignon Blanc kännetecknas av en blekgrön gul och en distinkt citronsmak. Doften har svaga inslag av örter och passionsfrukt.