Zinfandelic

(0)

Zinfandelic är ett vin från Zinfandels ursprung - Kalifornien.
Unikt kaliforniskt och distinkt Zinfaldel! Det är vinodlarens slogan för sina hantverksmässigt framställda viner. 

Druvan heter Zinfandel men varför har vinodlaren valt att kalla vinerna för Zinfandelic? Anledningen är att etiketterna på flaskorna är inspirerade av psykedeliska (psychedelic) rockaffischer från 60-talet. De är med andra ord små konstverk som pryder flaskorna. Zinfandelic anser vinodlaren fångar Zinfandels själ och Kalifornien är dessutom druvans ursprung. Zinfandelic är en samling av flera olika zinfandelviner, odlade på tre olika platser runt om i den soliga delstaten.

Sierra Foothills Zinfandel

Vingårdarna ligger på hög höjd där jorden består av sandig lerjord vilket ger en djärv Old Vine Zinfandel. Det är ett smakrikt och fruktigt vin med fatkaraktär och med inslag av hallon, mörka körsbär, örter och vanilj. De karaktäristiska bären balanseras av en pigg syra, något som är typiskt för området Sierra Foothill. Vinet har också hög strävhet och fyllighet. På bergsluttningen mot Sierra Nevada producerar de några av Kaliforniens finaste Zinfandel, där en del kommer från vinstockar ända från 1800-talet.

Lodi

Öster om San Fransiscobukten, vid kanten av Sacramentos floddelta, ligger Lodi som har några av USA:s äldsta vingårdar. Ifrån detta område kommer också några av delstatens finaste Zinfandel. Jorden består av sandig lerjord på lägre höjd och ren lerjord högre upp. Även detta vin är fruktigt och smakrikt och har inte så mycket tanniner, utan istället en len och lång eftersmak. Du får ett vin med båda röda och mörka smakrika bär med inslag av vanilj och choklad.

Mendocino

Beläget längs den norra kusten nära Stilla havet med bergen som skydd ligger Mendocino. Där råder ett så kallad mikroklimat, idealiskt för odling med varma dagar och svala nätter. Det tillsammans med den rika, väldränerade jorden ger ett uttrycksfullt vin. Vinet är även detta fruktigt och smakrikt, med björnbär som är ett kännetecken för Mendocino. Vidare finns inslag av blåbär, mjuka tanniner, viol och kryddor. Vinet passar utmärkt till en rätt med lamm eller fläsk.