Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Weingut Siegrist

(3)

Bara bra är inte bra nog. Det menar Kerstin, vinmakare på familjegården Siegrist i södra Pfalz. Eller, som hon föredrar att kalla det ”Tysklands Toscana”.

Vinmakaren Kerstin är dotter till rebellerna på vingården Siegrist i södra Pfalz. Precis som dem älskar hon att experimentera. Men viktigast av allt är att varje druvklases unika egenskaper hänger med hela vägen ner i glaset.

Vinerna ansågs "icke säljbara"

Thomas och Gisela Siegrist (Kerstins föräldrar) gjorde i mitten av sjuttiotalet något som fick den tyska vinvärlden att stämma upp i högljudda protester. Deras viner konfiskerades till och med av vinodlingskontrollen som ”inte säljbara”.

Anledningen?

De ville göra viner utifrån naturen. Viner med ett hem och ett ursprung.

Hur de gjorde det?

Genom experimentering som bland annat innefattade lagring på ekfat.

Höll fast vid visionen och fick revanch

Protesterna fick ljuda, de stod på sig och fortsatte att fullfölja sin vision. Och tog den ett steg längre genom att grunda German Barrique Forum (ett forum för tyska vinmakare som tycker att man visst ska kunna få använda ekfat i sin vinproduktion även i Tyskland). Idag är viner av den här typen inte bara tillåtna, de värderas högt också.

Dottern Kerstin fortsätter experimentera

Med dottern Kerstin, som idag är vinmakare på familjegården har experimentglädjen framgångsrikt fortsatt. Tillsammans med sin man Bruno (källarmästare på gården) och deras äldsta son Jakob gör de viner som premierats och fortsätter att premieras av både tyska och internationella vindomare.

Vingårdsfilosofi med fokus på terroir

Filosofin handlar om att lyfta fram druvornas unika karaktär utifrån sort, jordmån och klimat. Det som på vinspråk brukar kallas för ”terroir”. Att utveckla och bevara den från fältet och ända ned i glaset.

Det är de vita vinerna som dominerar. De klassiska gröna druvsorterna, främst riesling men även pinot blanc, pinot gris, chardonnay och sauvignon blanc odlas ute på domänens fält. De blir till friska, torra vita viner med fin syrlighet som representerar både ursprung och druvsort.

Siegrist gör även röda viner. Främst på pinot noir men även cabernet sauvignon och merlot. 

Vinodling i symbios med naturen

Kerstin är en stor förespråkare för naturnära vinodling. Noggrant manuellt arbete under hela vegetationsperioden, skonsamt och mödosamt markarbete, riktat bladarbete samt gödning med baljväxter är bara förnamnet. Herbicider och insekticider undviks och skördeminskningen för ökad kvalitet är konsekvent. På så sätt förses vinstockarna uteslutande med naturliga mineraler som stendamm och den biologiska mångfald i vingården främjas aktivt.

” Bara de som har förstått att jorden är en av de känsligaste organismerna och vet hur den fungerar kan hoppas på en unik symbios.”, skriver de på sin hemsida.

Södra Pfalz påminner om Toscana

Vingården är belägen i södra Pfalz. Vinrankorna ute på fälten slingrar sig i mjuka rader som följer naturens naturliga krökningar. Längs sprittande bäckar och i samkultur med mandel, fikon- och citronträd. Med skydd av den mäktiga Pfalz-skogen i norr vars berg bidrar till det exceptionellt milda klimatet. 

Landskapet är inte helt olikt det i grannområdet Alsace men det milda medelhavsklimatet, de över 2000 soltimmarna om året och det vackert kuperade landskapet för även tankarna till Toscana. 

”Det är frestande att kalla vårt vackra södra Pfalz för Tysklands Toscana.”, menar de.