Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Weingut Langguth

(4)

Weingut Langguth gör vin, med betoning på riesling, i tyska Moseldalen. Idag är det sjätte generationen, med Patrick i spetsen, som tagit familjegården till nästa nivå. Vinerna är klassificerade efter lutningsgraderna 12°, 36° och 50°.

Familjen Langguth har gjort vin i generationer

Familjen Langguth har varit i vinbranschen i generationer i över 200 år. Först som vinhandlare senare som vinodlare. Vingården i Moseldalen grundades 1895 av Ulrich Langguth. Sedan 2020 är det den sjätte generationen med Patrick U. Langguth som styr på gården tillsammans med sin fru Friederike och tre döttrar. Patrick utbildade sig först till jurist men valde tillslut att komma tillbaka hem och byta juristkarrären mot ett liv på vingården. 

Riesling är Moseldalens viktigaste huvudperson

På de brant sluttante vinfälten i dalen vid namn Mosel växer områdets stora stjärna - riesling. Här blir vinerna syrliga, svala, pigga och friska och med en aldeles egen aromatisk ton. Många av dem är även väldigt lagringsvänliga.

Lutningsgrader som namn på etiketterna

Weingut Langgut skördar alla druvor för hand och fokuserar på att göra riesling i symbios med naturen. Vinerna och vingårdarnas placering är alla tätt sammankopplade. Så nära att själva lutningsgraderna i fält även är namnerna på vinerna - 12°, 36° och 50°. Siffrorna motsvarar lutningen på de vingårdar som druvorna till vinerna kommer ifrån. Samtidigt utgör de vingårdens interna klassificering i tre nivåer: 12° är baskvaliteten, 36° är premium och 50° (begränsade kvantiteter från de brantaste vinfälten) utgör toppkvaliteten.

Fyra och en halv hektar skiffersluttningar

Familjegården ligger i Traben-Trarbach, direkt intill Moselfloden. Vin odlas på ett område om cirka 4,5 hektar branta sluttningar. Jordmånen är väldigt rik på skiffer vilket är perfekt för odling av just riesling.