Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Vinha paz

(0)

En berättelse om vinodling i fem generationer.
Vinha Paz har fått en rad utmärkelser och det är enkelt att se varför. Vinet har en unik karaktär speciellt för Dão-regionen.

Vinha Paz historia sträcker sig över fem generationer, det är en historia om anrika odlingar, traditioner och framförallt unika viner. Viner som är tidlösa, viner som är framställda i gårdens hundra år gamla anläggningar och viner som framförallt har en speciell karaktär från Dãos unika landskap.

Kirurgen som tog ett livsavgörande beslut

Dagens ägare António Canto Moniz spenderar all sin tid på vingården i Quinta de Barrieros, sydost om Porto i Portugal. Familjen har i generationer haft en stark anknytning till både regionen Dão och de utsökta viner som framställs i där. António är egentligen kirurg och fast bosatt i Porto, men eftersom han kommer från en gammal släkt av vinodlare är vinframställning hans riktiga kall. Det dröjde däremot ända fram till början av 90-talet innan António tog det beslut som skulle förändra hans liv. Det var nämligen då han bestämde sig för att börja med vinodling på allvar.

Gårdens framgång beror på många omständigheter, men framförallt på den kärlek och hängivenhet som familjen tillägnat marken de odlar. Sedan 1996 övervakar Sr. Magalhães Coelho vinframställningen. Han blev dessutom utnämnd till "Årets vinmakare" i Portugal. Samma år fick Vinha Paz även en prestigefylld utmärkelse från ett av Portugals största vinmagasin som "The Revelation Winery of the Year".

Gamla traditionella metoder

Vinha Paz ligger i sluttningarna i norra Dãos vindistrikt och är uppkallat efter Antónios mor Maria da Paz Othon.  "Paz", som betyder fred på både portugisiska och spanska, har inspirerat till namnet på både gården och vinet, som betyder "frihetens vingård". På Vinha Paz odlar de i första hand druvorna Touriga Nacional, Jaen, Alfrocheiro Preto och Tinta Roriz. Det som kännetecknar Vinha Paz är främst de traditionella metoder de fortfarande använder. De pressar druvorna i de gamla granitpressarna som Antónios farfar byggde för ungefär 100 år sedan och de trampar dessutom fortfarande många av druvorna.