Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Viña Ventolera

(2)

Stilla Havet har stor betydelse för vinerna som odlas på vingården Viña Ventolera. Humboldtströmmen från Antarktis ger förutsättningar för viner med smakkoncentration och en hint av sälta.

Salta vindar från Stilla havet

Ordet "ventolera" är ett spanskt uttryck för en stark havsvind. Namnet kommer från att vingården är belägen i hjärtat av en dal som heter Leyda, i en by vid namn San Juan. Därifrån är det endast 12 kilometer till Stilla havet, och Viña Ventolera kännetecknas därför av viner med en hint av sälta. Leyda Valley är en delregion av DO San Antonio.

Ung vingård i Chile

Vingården är relativt ung då det var först 1999 som den chilenske affärsmannen Vicente Izquierdo Menéndez bestämde sig för att plantera druvor i dalen. För att bevattna vinstockarna ledde han vatten från floden Maipo som rinner 10 kilometer från dalen.

Terroir & klimat på Viña Ventolera

Viña Ventolera ligger på latitud 33 grader söder. Odlingarna ligger mestadels på böljande kullar med en höjd på 200 meter över havet. Jorden är rik på granit och mineraler vilket leder till eleganta viner.

Luftfuktigheten i dalen ligger på cirka 50 %, vilket är viktigt för druvsorter som pinot noir, eftersom det svala klimatet hjälper till att koncentrera smaker och bevara den naturliga syran. Den låga temperaturen beror på Humboldtströmmen som går från Antarktis norrut längsmed kusten.

Viner från Viña Ventolera 

Chardonnay

Det maritima inflytandet ger Viña Ventoleras viner en klarhet, en djup arom samt en utsökt balans med lager av olika smaker som långsamt utvecklas i glaset. Av de vita viner vingården har i sitt utbud finns två chardonnay. Dessa passar till risotto på saffran och skaldjur, blåa ostar och torkade frukter.

Sauvignon blanc

Vidare har de tre sauvignon blanc. Den mat som går bäst ihop med dessa är fisk och skaldjur. Slutligen finns det en blandning av chardonnay och gewürztraminer, som passar till asiatisk mat och bläckfisk.

Pinot noir

De röda viner som Viña Ventolera producerar är fyra olika pinot noir. Vildfågel, tonfisk och svamprisotto, brie och camenbert är mat som dessa viner gärna ackompanjerar.

Syrah

Ett vin på syrah som passar till lamm går också att finna.

Blends

Till sist har de en blandning av pinot noir och syrah. Detta vin är utmärkt till rätter på lamm, nötkött eller fågel.