• Fri frakt från 799 kr
  • Trygg e-handel
  • Kundbetyg 4.6 / 5   52 070 omdömen
  • Nöjd kund-garanti

Viña Ventolera

(0)

Viña Ventolera är chilenska viner med smak av sälta.
Stilla Havet har betydelse för Viña Ventolera, eftersom Humboldtströmmen från Antarktis ger förutsättningar till viner med en koncentrerad smak.

Ordet ventolera är ett spanskt uttryck för en stark havsvind. Namnet beror på att vingården är belägen i hjärtat av en dal som heter Leyda, i en by vid namn San Juan. Därifrån är det endast 12 km till Stilla havet, och Viña Ventolera kännetecknas därför av viner som har en smak av sälta. Leyda Valley är en delregion av DO San Antonio.

Vingården är relativt ung då det var först 1999 som den chilenske affärsmannen Vicente Izquierdo Menéndez bestämde sig för att plantera druvor i dalen. För att bevattna vinstockarna ledde han vatten från floden Maipo som rinner 10 kilometer från dalen.

Terroir

Viña Ventolera ligger på latitud 33 grader söder. Odlingarna ligger mestadels på böljande kullar med en höjd på 200 meter över havet. Jorden är rik på granit och mineraler vilket leder till eleganta viner.

Luftfuktigheten i dalen ligger på cirka 50 %, vilket är viktigt för druvsorter som Pinot Noir, eftersom det svala klimatet hjälper till att koncentrera smaker och bevara den naturliga syran. Den låga temperaturen beror på Humboldtströmmen som går från Antarktis norrut längsmed kusten.

Viner

Det maritima inflytandet ger Viña Ventoleras viner en klarhet, en djup arom samt en utsökt balans med lager av olika smaker som långsamt utvecklas i glaset. Av de vita viner vingården har i sitt utbud finns två Chardonnay. Dessa passar till risotto på saffran och skaldjur, blåa ostar och torkade frukter. Vidare har de tre Sauvignon Blanc. Den mat som går bäst ihop med dessa är fisk och skaldjur. Slutligen finns det en blandning av Chardonnay och Gewürztraminer, som passar till asiatisk mat och bläckfisk.

De röda viner som Viña Ventolera producerar är fyra olika Pinot Noir. Vildfågel, tonfisk och svamprisotto, brie och camembert är mat som dessa viner gärna ackompanjerar. Ett vin på Syrah som passar till lamm går också att finna. Till sist har de en blandning av Pinot Noir och Syrah. Detta vin är utmärkt till rätter på lamm, nötkött eller fågel.