Vignobles Menguy

(0)

Vignobles Menguy har producerat smakfulla viner i 200 år.
Vignobles Menguy är en vingård som producerar druvor och Bordeauxviner av prisvinnande kvalitet. 

Mannen bakom Vignobles Menguy heter Yannick Menguy och är både ägare och vinmakare. Han har förvaltat slottet Château Vieux Guillou och tillhörande mark sedan 1994. Innan Yannick tog över skötseln av vingården har den gått i arv inom familjen från generation till generation i hela 200 år. Vingården ligger precis bredvid byn Saint-Emilion och bara 35 minuter från staden Bordeaux. Här odlar Yannick Menguy och hans fru idag druvor som exempelvis Merlot, Cabernet Franc, och Cabernet Sauvignon.

Vingården och dess historia

Vingården har länge producerat mycket uppskattade viner. Beviset på framgången kom redan 1894 då Vignobles Menguy fick en guldmedalj av Concours Général Agricole de Paris.

Druvorna som gården odlar idag kommer från mycket gamla vinstockar, vilket är avgörande för att vinet ska få den speciella karaktär som är typiskt för Bordeauxregionen. Yannick Menguy producerar sedan vinerna med omsorg för att behålla vinets typicitet. Vignobles Menguys viner är kända för att vara de bästa i den här appellationen.

Vinerna

Vinstockarna växer i syd- till sydvästlig riktning på sluttningarna och odlingarna ligger högt. Det här läget gör att druvorna kan uppnå perfekt mognad innan skörd. Terroiren består av jord med höga halter av lera och kalksten. Det, tillsammans med vinstockarnas höga ålder, gör att vinerna som Vignobles Menguy producerar får en subtil komplexitet i smak och ton.

Vignobles Menguy producerar årligen mellan 50 000 och 70 000 flaskor högkvalitativt vin. Vinerna har en hög åldringspotential och kan lagras i över 15 år, men konsumeras vanligtvis mellan 5 till 7 år efter skörd.

Vinerna från Vignobles Menguy har beskrivits som fruktiga med komplexa aromer av kanderade röda frukter och viol, med mogna och silkeslena tanniner. Njut av de här smakrika vinerna tillsammans med kallskuret eller grillat kött. De går också mycket bra ihop med vitt kött och delikata ostar. Dekantera gärna vinet en timme före måltid för att få fram de bästa smakerna.