Azienda Agricola Vallepicciola

(0)

Toskanskt vin tillverkat med kärlek.

I hjärtat av Chianti Classico, ligger det anmärkningsvärt vackra Vallepicciola. En vingård det inte går att ta miste på all kärlek och hängivenhet som ryms där i.

I den toskanska provinsen Siena ligger vingården Vallepicciola. Här tillverkas vin med kärlek - hela vägen från skörd till raffinering.

Inbäddat i de böljande kullarna och hjärtat av Chianti Classico, 10 minuter från Siena, huserar den 105 hektar stora vingården Vallepicciola som planterats med stor vördnad i det bästa området. En plats speciellt utvald för att passa de olika Sangiovese-klonerna, Pinot Nero, Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc och Chardonnay- druvorna.

Vallepicciolas vingård är anmärkningsvärt vacker på grund av den speciella uppbindningen av så kallade gobelängs, alla vinrankor är planterade för att ta upp största möjliga fördel av jordmånenens terroir. Allt med hänsyn för den unika kombinationen av jordtyp, klon, grundstam, höjd och exponering. Resultatet ger viner med en unik och ovanlig charm samt komplexitet.

Namnet på den närmsta byn från Vallepicciola är den pitoreska byn Pievasciata, vilket är det forntida "Pieve" staden som också är avbildad på flera utav etiketterna.

Från nunnekloster till exklusivt hotell

År 1999 bestämde sig de två syskonen Bolfo sig för att köpa och renovera ett övergivet nunnekloster de hittat nära sitt landställe. Det skulle visa sig vara ett klokt beslut. Idag är nunneklostret ett femstjärnigt hotell med många internationella gäster. På markerna som omger klostret odlas prisbelönta viner.
Kombinationen vingård och hotell möjliggör för populära event med provsmakning samt besök i den 6 000 kvadratmeter stora vinkällaren. Under sommarhalvåret är Vallepicciola också ett perfekt ställe för att uppleva allt från jazzfestivaler till cykeltävlingar. Många gäster föredrar att njuta av utsikten över de böljande kullarna och samtidigt sippa på ett vin som ännu inte nåt marknaden.

Ett stort utbud av viner

Totalt består Vallepicciola av 265 hektar mark. Förutom vingårdar finns här olivlundar och små skogar vilket skapar ett perfekt mikroklimat för vinodling. Marken består av flera olika jordarter som innehåller varierande mängder av lera, kalk och sand. Den stora variationen gör området optimalt för flertalet druvsorter. Totalt odlas nio olika druvor varav Sangiovese är den mest frekventa.

På Vallepicciola tillverkas tolv olika viner. Främst produceras röda Chiantiviner av druvan Sangivese, men även röda viner av andra druvsorter samt vitt och rosé finns i sortimentet. Den årliga produktionen är 320 000 flaskor men kapaciteten är 600 000 flaskor när all mark är i bruk. Utöver vin tillverkar Vallepicciola grappa, vinsanto och olivolja.

Miljötänk från fält till buteljering

Företaget har ett stort fokus på hållbarhet. De jobbar kontinuerligt med att minska användandet av bekämpningsmedel med målet att dessa ska vara helt borta år 2022. Sedan 2017 arbetar Vallepicciola också med ett forskarteam för att få ett mer hållbart jordbruk. Tack vare ett solenergisystem på taket av anläggningen är vingården och hotellet även i princip självförsörjande på energi.