Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Vallado

(2)

Quinta do Vallado är en av Portugals äldsta vingårdar.
De tillverkar röda, vita och roséviner av hög kvalitet.

Quinta do Vallado grundades 1716 och är därmed en av de äldsta och mest kända vingårdarna i Dourodalen i Portugal. Sedan början av 1800-talet och fram till idag är det familjen Ferreira som äger och sköter vingården och produktionen. Fram till 1987 var Quinta de Vallados främsta produkt portvin, därefter satsade företaget på en omfattande omstrukturering av odlingarna.

Landskapet och odlingarna

Vingården Quinta do Vallado ligger i Douroregionen, ett område med medelhavsklimat, vilket innebär kalla vintrar och mycket varma och torra somrar. Det här klimatet är fördelaktigt för vinodling eftersom det bidrar till att druvorna mognar fullt ut. Något som i sin tur ger viner med utmärkt kvalitet.

Idag är 55 hektar av vingårdens odlingar från 1990-talet. De äldre odlingarna är ifrån 1920- och 1950-talen.

Klimatarbete

För Quinta do Vallado är arbetet för miljön viktigt. År 2014 bestämde de sig för att börja med ekologisk odling på de äldre vinodlingarna. Allteftersom har användandet av bekämpningsmedel och andra miljöförstörande ämnen minskat. Målet är en mer hållbar typ av jordbruk för att upprätthålla den ekologiska balansen. Idag är ungefär två tredjedelar av vinodlingarna ekologiska.

Vinerna

Förutom att satsa på ekologiska lösningar för odlingarna har Quinta do Vallado investerat i en hel del tekniska förbättringar. Till exempel utrustades vineriet år 2009 med en ny jordkällare. Det tekniska förbättringarna betyder dock inte att de helt slutat med den traditionella metoden att framställa vin genom att trampa druvorna.

Vallados röda viner består av druvor som Touriga Nacional, Touriga Franca, Sousão, Tinta Roriz och Tinta Barroca. Deras röda vin Red är beskrivet som moget med smak av röda frukter, violer och esteva, vilket är en lokal växt. Vinet har en fin struktur med mogna, runda tanniner.

De vita vinerna är tillverkade på druvorna Arinto, Gouveio, Rabigato, Alvarinho, Verdelho da Madeira och Moscatel Galego. Det vita vinet White är beskrivet som att det har blommig och fruktig smak med en ton av melon. Det smakar dessutom mycket mineral, är friskt samt välbalanserat med citrustoner.