Torre Mora

(0)

En liten ekologisk vingård vid vulkanen Etnas sluttningar på Sicilien. På Torre Mora ligger fokus på de lokala druvsorterna nerello mascalese och carricante. Jorden är rik på mineraler och lava, vinerna är kryddiga och rökiga, och kittlar lite på tungan. 

Det unika vinet från Etna

På sluttningarna av vulkanen Etna på Sicilien odlas druvor som blir till vin, helt i en egen stil. Vingården Torre Mora ligger i produktionsområdet för Etna DOC (DOC är en kvalitetsbeteckning för vin i Italien) som kännetecknas av lös och bördig vulkanisk jord, hög höjd och därmed ett svalt klimat på kvällar och nätter samt mycket sol på dagtid. En unik plats där vinrankor av de lokala sorterna nerello mascalese, nerello cappuccio, för de röda vinerna, och carricante för de vita, trivs.

Torre Mora - vinodling i jord med lavakaraktär

Vingården Torre Mora har 13 hektar vingårdar belägna 600-700 meter över havet. Den gynnsamma solexponeringen i kombination med markens lavakaraktär ger extremt distinkta, mineraliska och kryddiga egenskaper till vinerna.

Liten ekologisk vingård 

Torre Mora är en liten egendom som ägnar sig åt ekologisk och hållbar vinodling. Vikt läggs vid valet av traditionella metoder, druvans typicitet och områdets kultur. Gårdens två vinområden ligger i Contrada Dafara Galluzzo i Rovittello respektive i Contrada Alboretto Chiuse del Signore, i kommunen Linguaglossa.

"Varje klunk berättar historien om druvor som odlas på sluttningarna av en aktiv vulkan." skriver de på sin hemsida. 

Med nerello mascalese i fokus

Den viktigaste druvan är nerello mascalese, följd av nerello cappuccio. Vinstockarnas ålder varierar mellan 12 och 15 år. Vinrankorna växer på branta fält uppbyggda i terrasser. Jorden, som är vulkanisk och har ett surt pH-värde, är mycket bördig. Trots det ringa djupet (30-40 cm innan man når basaltlagret) är jorden utomordentligt mineralrik och rik på spår och mikroelement från vulkanutbrott.

Familjen Piccini började med 7 hektar 1882

Gården Torre Mora ägs idag av familjen Piccini. En familj som började sin resa i vinets värld 1882 med endast sju hektar. Angiolo Piccini grundade en liten vingård tillsammans med sin fru Maria Teresa Totti i Chianti Classico i Toscana. De gjorde Chianti-vin i halmtäckta rundbottnade flaskor, vilket bidrog till en gradvis tillväxt. Andra markområden köptes, och på den vägen är det.

Idag leder femte generationen, Mario Piccini, företaget med stöd av sina systrar Martina och Elisa, tillsammans med sina barn Ginevra, Benedetta och Michelangelo. Alla personligen engagerade i affärsverksamheten som idag innefattar vingårdar runt om i hela Italien. Däribland Torre Mora på Sicilien.