Terre di Mario

(12)

Viner som berättar historien om Abruzzo, den gömda pärlan bakom bergen, ett stenkast öster om Rom. Upplev smaken av nedärvd tradition och viner perfekta till ett lokalt kök bestående av alltifrån friterade ostbollar till gitarrpasta. 

Ett vinodlar-kooperativ i sydöstra Italien

Det här är viner framställda av ett av Abruzzernas största kooperativ. 3000 vinodlarfamiljer uppdelade i nio vingårdar har tillsammans 6000 hektar mark beklädda med randiga vinfält. 

Vi befinner oss i höjd med Rom men på den östra sidan av landet. 

Lokala druvsorter såsom Montepulciano & Trebbiano

Med havet framför sig och bergen bakom sig är Abruzzerna en av de italienska regioner som har störst variation i landskap, klimat och jordmåner. Här har det odlats vin i millennier och vinodlarna är stolta över den nedärvda kunskapen och de lokala förutsättningarna. Lokala druvsorter såsom Montepulciano d’Abruzzo (ej att förväxla med den toskanska vinbyn Montepulciano) och Trebbiano Abbruzzese - en egen variant av druvsorten Trebbiano som även växer i flera andra delar av landet. 

Till bords i Abruzzo

Vinerna från Terre di Mario är extra goda tillsammans med mat och då gärna någonting inspirerat av det lokala köket. Här finns både hav och berg, fisk och kött, grönsaker och svamp. Typiskt för området är bland annat grillspett av fårkött, friterade ostbollar i tomatsås och den fyrkantiga gitarr-spaghettin - Spaghetti alla Chitarra.