Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Tenuta l'Impostino

(0)

Tenuta L'impostino är en klassisk vingård i Toscana.
Som många vinmakare i Toscana odlar Tenuta L'impostino främst Sangiovese. Druvan ger eleganta viner med doft av kryddor och körsbär. 

I Toscana, i hjärtat av Italien, vingården Tenuta L'impostino är belägen i ett område som heter Montecucco. Det ligger inklämt mellan bergen i inlandet och Medelhavets strand. Med den geografiska placeringen erbjuder området optimala förutsättningar för vinodling. Därav har Montecucco fått klassificeringen DOC.

Montecucco

Området Montecucco ligger i den södra delen av Toscana och består av naturlig och vild miljö. Området breder ut sig över lågmarksområdet Maremma och längs med sluttningen till den inaktiva vulkanen Amiata. Vid sidan av vulkanen växer vinstockarna följaktligen på lava där den porösa bergarten bidrar med både mineraler och fuktig jord. I och med att området ligger mellan havet och en reslig vulkan är luftfuktigheten dessutom hög eftersom regntunga moln passerar odlingarna innan de stiger över vulkanens topp.

Druvan Sangiovese

Den mest odlade druvan i området är Sangiovese. Det är även den druva som framförallt växer på Tenuta L'impostinos odlingar. Sangiovese är en klassisk italiensk blå vindruva vars ursprungsområde är just Toscana. Redan på 1500-talet återfanns druvan i denna del av Italien. Det går att göra fina viner på enbart Sangiovese eller i blandning med Merlot, Syrah, Petit Verdot och Alicante. Även dessa druvor, liksom den gröna Vermentino, växer på vingårdens odlingar.

Det lilla värdshuset

Tenuta L'impostino anlades redan på medeltiden. Placerad på toppen av en naturlig amfiteater byggdes gården som ett värdshus på vägen mellan Sienna och Grosseto. Där kunde vägfarare byta häst och samtidigt ta sig ett glas vin. L'impostino betyder: "Det lilla värdshuset" på italienska.

Viner

I sitt sortiment har Tenuta L'impostino fem röda viner, ett rosé och ett vitt. Av deras rödviner är Viandante gjort på 100 % Sangiovese medan de andra även har inblandning av övriga druvor såsom Merlot, Syrah, Petit Verdot och Alicante. Dessa viner passar till smakrika kötträtter och lagrade ostar.

Rosévinet Sassorosa är helt ekologiskt. Det är gjort på Sangiovese och Syrah, medan det vita vinet Ballo Angelico är gjort på 100 % Vermentino. Båda dessa passar som aperitif eller till lättare fiskrätter.