Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Tenuta di Argiano

(1)

Argiano är ett välkänt kvalitetsvarumärke i Brunello med höga betyg av bland annat Robert Parker och James Suckling. Med rötter i Sassicaia har Argiano blivit en ikon i Montalcino.

Kort om Argiano

Tenuta di Argiano är en riktig ikon från Montalcino, slottet är från 1580 och ligger högt upp på listan över Brunello-producenter. Förutom Brunello är Arigiano känd för att producera supertoskanska Solengo, utvecklad av Dr. Tachis, tidigare chefsoenolog vid Sassicaia. Under en period var dansken Hans Vinding-Diers med som tillverkare, som idag leds av Bernardino Sani, som har höjt kvalitetsnivån ytterligare.

Vingårdens historia

Tenuta di Argiano är en av Toscanas stora, forntida, majestätiska vingårdar. Slottet i sig är byggt i renässansstil och byggdes 1581-1596. Vin har odlats i närheten av slottet sedan dess. Fram till 90-talet ägde grevinnan Noémia Marone Cinzano (från familjen bakom Vermouth Cinzano) vingården och revolutionerade bland annat kvaliteten. med hjälp av Sassicaias dåvarande oenolog, Giacomo Tachis. Under hela 00-talet bodde danska Hans Vinding-Diers i Argianos källare och han hjälpte till att göra Argiano till vad det är idag. Grevinnan Noémia sålde till en brasiliansk rik man vars livsfilosofi är kvalitet framför kvantitet, som omedelbart lät den karismatiska vinmakaren BernadinoSani ta över rodret. Där Argiano alltid har hedrats synonymt med valuta för pengarna och trots Argiano tidigare också fått utmärkta recensioner, är målet att nå hela vägen till kvalitetstoppen. Man har bland annat gjort stora investeringar i en grundlig och historiskt korrekt restaurering av det vackra slottspalatset och man strävar fortsatta efter perfektion i vinerna.

Hyllad internationellt

Förutom att göra de traditionella vinerna; Rosso di Toscana och Brunello di Montalcino, fortsätter Argiano att göra den fantastiska och hyllade supertoskansa Solango. Argiano är en av endast 22 italienska vingårdar som är omskriven i Robert Parkers bok "Världens största vinodlingar". Argiano har också skördat framgångar hos Wine Spectator och har fått Gambero Rossos eftertraktade 3 glas flera gånger.