Weingut Graf von Bentzel Sturmfeder

(2)

Vingården Weingut Graf von Bentzel Sturmfeder i tyska Würtenberg började som plogfält. Det gavs bort i gåva till en riktigt lojal riddare. Hans familj blev sedan grevar och idag, 600 år senare, gör arvingarna viner av toppkvalitet på samma plats. 

Weingut Graf von Bentzel Sturmfeder är en vingård i den tyska vinregionen Württemberg, strax norr om Stuttgart i sydvästra Tyskland.

Från plogfält till vingård - från riddare till greve

Greve Eberhard von Württemberg testamenterade det han kallade "ett plogfält" av sina ägor till den lojale riddare Friedrich Sturmfeder i slutet av 1300-talet. Det var han som började odla vin här. Genom giftermål med grevefamiljen Bentzel bildades namnet von Bentzel-Sturmfeder som idag även är vingårdens namn. 

En manhög yxa gav namn till vingården 

Namnet Sturmfeder är även namnet på en särskild yxa som användes under medeltiden. Den var lika lång som en riddare och användes vid stormning av slott i närstrid och till häst.  I familjevapnet syns idag två korslagda "sturmfeders".

Mer mark köptes och vingården tog form. Från produktion för eget bruk gick man över till att även lansera vinet på marknaden under 1800-talet. 

600-årsjubileum och ny chef

1996 firade vingården 600 år. Samma år var det Killian Graf von Bentzel (född 1970) som tog över styrningen. Han förberedde sig för utmaningen genom en lärlingsutbildning som vinmakare och praktik på flera vingårdar utomlands (USA, Österrike). Han har satt upp ett ambitiöst mål. "Området Schozacher Roten Berg har potential för toppviner", säger han. 

Hotell för vinälskare

På gården finns även ett hotell särskilt inriktat på vinälskande besökare. Killians frun Katharina är den som tar hand om hotellet och eventen på gården.