Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Schloss Westerhaus

(4)

Nej, ingen ska slåss i Västerås. Schloss Westerhaus är ett riktigt fint vinslott i tyska Rheinhessen. Greven och grevinnan von Schönburg är fjärde generationen som gör vin här. Och, deras familj var de som uppfann bilmärket Opel (!)

Tyskt vinslott i Reinhessen

Schloss Westerhaus är en stor och prestigefull egendom i tyska Reinhessen. Här görs främst viner på pinot noir och riesling och chardonnay men även pinot blanc och pinot gris odlas. Vinerna anses vara av högsta kvalitet. 

Bildynastin uppkallad efter von Opel köpte slottet som lantställe

Idag är det greven och grevinnan von Schönburg som driver verksamheten. De är den fjärde generationen av familjen von Opel som köpte Schloss Westerhaus år 1900.

Och ja, det var faktiskt greven och grevinnans förfäder som grundade bildynastin med samma namn, Opel. Slottet de förvärvade de som sommarställe. Med byggnaderna kom även betydelsefulla vinfält, som idag klassas vara av högsta kvalitet, såkallade VDP Grosse Lage.

Musselskal och historiska hajar

De viktigaste stora vinfälten ligger precis nedanför slottet. De är uppdelade i två delar, såkallade "Gewanne". Den övre delen har den finaste mest mineralrika jordmånen, med mycket kalksten och efterlämningar från historisk havsbotten. De härstammar från en epok då området täcktes av ett varmt hav där sjökor och hajar levde.

"Kalksten är vårt vita guld"

Pinot noir älskar karg, mineralrik jord med kalksten och krita. Det är därför familjen Schönburg kallar kalksten för sitt "vita guld". Det är högst upp som de finaste fälten ligger. Där är mineralhalten i jorden som högst. Vinerna blir eleganta och mineralrika med en lägre alkoholhalt och frisk syrlighet.