Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

SCEA Vignobles Maurin

(0)

Vingården i byn Saint-Brice startade 1902 med fyra hektar men har blivit utökad i omgångar till dagens 87 hektar. Familjen Maurin äger gården och har brukat den i fyra generationer. Med hjälp av vänner skördar familjen druvorna och de arbetar alltmer med ekologiska tekniker. Ägarna har även investerat i utrustning för att helt eller nästan helt sluta med kemiska bekämpningsmedel. Något som inte påverkat storleken på skörden utan tvärtom blir skörden minst lika bra.

Klimat och mark

Området är kuperat och marken är lerkalk och sten. Under detta ytlager är jorden kalkrik och det avgör hur djupt rötterna kan gå. Familjen Maurin tar hänsyn till olika jordkvaliteter och sluttning. Det innebär att de väljer både vilken druva som planteras och hur tätt rankorna kan stå. Som en följd av medlemskapet i Fermes DEPHY har kunskap om alternativ ogräsbekämpning kommit. Numer växer gröna grödor omkring vinrankorna och ett litet område finns dessutom för tulpaner, påskliljor och hyacinter som får växa naturligt.

Druvor och vin

Det röda vin gården producerar är en blandning av druvorna Merlot och Cabernet Sauvignon. Druvorna vinifierar, det vill säga att bearbetningen inte får uppnå höga temperaturer. På detta sätt kommer komplexa och strukturerade smaker fram. Fördelen är att vinet blir elegant och har en bra balans. Rött vin som produceras är Château Haut Bastor AOC Bordeaux Supérieur.

Det vita vinet består av Sauvignon Blanc, bland annat Château La Clémente AOC Bordeaux, och det jäser i 12-24 timmar. Därefter sker bearbetningen i låga 16 grader. Det för att utveckla fruktigheten i vinet.

Rosévinet Château Haut Bastor AOC Bordeaux består av gröna druvor med Cabernet Sauvignon. Vilket även finns i vitt och rött. Arbetet med den skörden sker tidigt på morgonen för att behålla kylan från natten. Skalen är med i jäsningen av druvsaften i 36 till 42 timmar. Därefter blir druvsaften filtrerad och lagring sker i rostfria tankar.