Kort om Produttori del Barbaresco
Vi befinner oss i den vinrankstäta, norra delen av Italien, Piemonte och det så kallade Barbaresco-distriktet. Detta distrikt innefattar 4 byar; Barbaresco, Neive, Treiso och San Rocco.
Produttori del Barbareso är ett kooperativ bestående av 51 medlemmar, vinmakare och familjer som är ansvariga för de olika vingårdarna. De odlar enbart Nebbiolo-druvor och producerar runt 550,000 flaskor, per år.
Historia
Barbaresco-distriktets historia börjar med Domizio Cavazza.
Innan 1894 producerade man Nebbiolo och buteljerade det som antingen ett Barolo-vin eller helt enkelt, “Nebbiolo di Barbaresco”. Domizio Cavazza, dåvarande rektorn för The Royal Enological School of Alba och som då var bosatt i Barbaresco, insåg snabbt skillnaden på smaken mellan Nebbiolo som odlades i Barolo och Nebbiolo som odlades i Barbaresco. Han bestämde sig för att skapa det första kooperativet, Cantine Sociali, där samlade han nio vingårdsägare från Barbaresco och fick dom att börja producera vin i det slott han ägde.
Tyvärr stängdes detta kooperativ ner under 1930-talet på grund av fascistiska, ekonomiska regler. Under 1958 bestämde sig prästen i Barbaresco, med hjälp utav 19 olika vinmakare, för att starta ett nytt kooperativ, nämligen “Produttori del Barbaresco”.
Under de tre första åren producerades det vin i kyrkans källare men förflyttades så smånigom till vingården över torget. Där Produttori finns än idag.
Dessa vinmakare fortsatte därmed arbetet som Domizio Cavazza startade med att producera enbart Barbaresco-vin och förstärkte byns rykte.
Idag är man stolt över kooperativets historia och Produttori del Barbaresco har vuxit till att bli en utav de största producenterna i området.