Produttori del Barbaresco

(1)

Ett av Italiens bäst ansedda vinkooperativ!

Produttori del Barbaresco grundades år 1958 och besitter nu över 100 hektar vingårdsmark av druvan Nebbiolo, i Barbaresco. Sammanlagt drar kooperativet nytta av flera hundra års erfarenhet av både odling och vinmakning. Vinkritikern Robert Parker har själv gett toppbetyg till producentens viner och anser att de är några utav de bästa i världen. 

Kort om Produttori del Barbaresco

Vi befinner oss i den vinrankstäta, norra delen av Italien, Piemonte och det så kallade Barbaresco-distriktet. Detta distrikt innefattar 4 byar; Barbaresco, Neive, Treiso och San Rocco.
Produttori del Barbareso är ett kooperativ bestående av 51 medlemmar, vinmakare och familjer som är ansvariga för de olika vingårdarna. De odlar enbart Nebbiolo-druvor och producerar runt 550,000 flaskor, per år.

Historia

Barbaresco-distriktets historia börjar med Domizio Cavazza.

Innan 1894 producerade man Nebbiolo och buteljerade det som antingen ett Barolo-vin eller helt enkelt, “Nebbiolo di Barbaresco”. Domizio Cavazza, dåvarande rektorn för The Royal Enological School of Alba och som då var bosatt i Barbaresco, insåg snabbt skillnaden på smaken mellan Nebbiolo som odlades i Barolo och Nebbiolo som odlades i Barbaresco. Han bestämde sig för att skapa det första kooperativet, Cantine Sociali, där samlade han nio vingårdsägare från Barbaresco och fick dom att börja producera vin i det slott han ägde.

Tyvärr stängdes detta kooperativ ner under 1930-talet på grund av fascistiska, ekonomiska regler. Under 1958 bestämde sig prästen i Barbaresco, med hjälp utav 19 olika vinmakare, för att starta ett nytt kooperativ, nämligen “Produttori del Barbaresco”.

Under de tre första åren producerades det vin i kyrkans källare men förflyttades så smånigom till vingården över torget. Där Produttori finns än idag.

Dessa vinmakare fortsatte därmed arbetet som Domizio Cavazza startade med att producera enbart Barbaresco-vin och förstärkte byns rykte.

Idag är man stolt över kooperativets historia och Produttori del Barbaresco har vuxit till att bli en utav de största producenterna i området.