Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Petra Wines

(2)

På järnhaltiga kullar i vackra Maremma växer druvorna till Petra Wines viner. Stilen påminner om Bordeaux med cabernet sauvignon, merlot och sangiovese i fokus, det har Francesca Moretti sett till. Att vingårdsbyggnaden är ett konstverk i sig gör inte saken värre. 

Bland korkekar och med havsutsikt

Nära den gamla byn Suvereto växer korkekar inbäddade i den vilda naturen i Maremma i södra Toscana. Det är här, på de järnhaltiga kullarna i Val di Cornia, med utsikt över Tyrrenska havet, som druvorna till Petras viner har sitt hem. 

Från grundaren av Bellavista

Vittorio Moretti (född i Florens av föräldrar från Franciacorta) kommer från en familj inom fastighetsbranschen och började även han där innan vinet tog överhanden. En av de mest kända vingårdarna i hans ägo är Bellavista i Franciacorta. Idag har han också Contadi Castaldi i samma område men även vingårdar i Toscana, såsom till exempel Petra Wines. 

Francescas dröm om Bordeaux

Vittoria har tre döttrar. Idén till Petra Wines föddes ur hans dotter Francescas kärlek till vin från Bordeaux. Efter en resa dit ändrade hon professionell bana. Från att vilja bli veterinär började hon studera till oenolog och flyttade till Toscana. 

Expertis tas in för att odla rätt druvor

Distriktet Val di Cornia har bördig jord och klimatet varmt. Vinrankorna har särskilt valts ut för att passa jordmånen och klimatet här. Ett gediget arbete utfört i samarbete med den berömde vingenetik-forskaren Attilio Scienza. Idag odlas här druvsorter såsom den lokala sangiovese men även Bordeauxdruvorna cabernet sauvignon, merlot och cabernet franc samt syrah. 

Supertuscans

Vinerna från gården är i stilen "super tuscan". Det är en blandning av lokala och internationella druvsorter. En rörelse som hade sin början i området Bolgheri (längs kusten ett stenkast från Petra Wines) på 70-talet. Vinerna följde inte reglerna för de lokala kvalitetsvinerna och klassificerades därför som "bordsvin". Det tyckte amerikanska vinjournalister var helt åt skogen. Så föddes uttrycket "super tuscans". Stilen påminner om Bordeaux men vinerna är generellt varmare och tillgängliga att avnjuta snabbare. 

Arkitektritad vingård

Byggnaden där vinkällaren ligger är designad av den världskända schweiziska arkitekten Mario Botta, på kommission av Vittorio Moretti. Den är, minst sagt, unik i sitt slag och har flera gånger funnits på listan över världens mest spektakulära vinbyggnader.