Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Pape Clement

(1)

Vinproducenten Pape Clement är belägen i appellationen Pessac-Léognan i Bordeaux-regionen i sydvästra Frankrike. Här produceras viner av högsta kvalitet vilket har uppmärksammats genom en Grand Cru-utmärkelse. Idag är vingården en av de äldsta egendomarna i Bordeaux med en historia från tidigt 1200-tal, och som har skördat mer än 700 årgångar genom åren.

Vingårdens historia

Vingården var länge i den högste påven Clemens V ägo innan han blev tvingad att lämna över egendomen till ärkebiskopen av Bordeaux. Han i sin tur valde sedan att namnge vingården efter påven. Under de första åren odlade och producerade ärkebiskoparna endast vin för ceremoniella traditioner och fick snabbt ett gott rykte. I och med världskrigen fick vingården det svårt och 1937 förstörde en hagelstorm stora delar av gården. Paul Montagne kom till egendomen och startade stora renoveringar samt anställde onkologen Emile Peynaud. Det här gjorde att Pape Clement kunde återgå till att producera viner av högsta kvalitet. Idag är det Bernard Magrez som äger gården tillsammans med sin svärson Leo Montagne.

Traditionell produktion

Alla druvor som vinmakarna odlar på vingården plockas manuellt och placeras i backar. De röda druvorna tar vinmakarna bort för hand från stjälkarna för att hålla dem fortsatt oskadda. Nästa steg i processen är att jäsa druvorna i fat som är noga temperaturkontrollerade. Vinerna jäser på ekfat i minst 14 månader. Varje år producerar vingården omkring 7 000 lådor av rött vin samt 350 lådor av torrt vitt vin.

Gårdens druvsorter

Pape Clement består av ungefär 32,5 hektar mark där jorden är en blandning av grusig sand och lerkalkstenjord samt en kalkig grund rik på järn. 30 hektar av vingården är uppdelad mellan två druvor, nämligen 60 % Cabernet Sauvignon och 40 % Merlot. På de resterande 2,5 hektaren odlar vinmakarna till största del druvorna Sauvignon Blanc och Sémillon. Men även en mindre odling av druvan Muscadelle finns.