Nino Ardevi

(1)

I Nino Ardevis sortiment finns klassiska viner från Venetien såsom till exempel Prosecco, Amarone och Ripasso. Stilen är elegant med en karakteristisk fyllighet som gör sig bra med mat från det italienska köket. 

Nino Ardevi innefattar klassiska viner från området kring Verona. I portföljen finns både enklare viner av druvsorter typiska för regionen och viner som fått kvalitetsstämpeln DOC - Denominazione di Origine Controllata. 

Regler för kontrollerad kvalitet

För att göra ett vin med beteckningen DOC behöver vingården följa en rad olika regler. Reglerna är olika beroende på i vilket område man befinner sig och vilket vin man vill göra. Hur många druvklasar som får plockas per vinranka, hur länge vinet ska lagras på ekfat eller vilken metod som ska användas för att få till bubblor i vinet är några exempel på de regler som kan förekomma. 

Amarone & Prosecco

I Verona odlas druvor av olika sorter, både inhemska och internationella. Mest kända är kanske Rondinella, Corvina och Corvinone som är de druvsorter godkända för att framställa Amarone - ett av regionens mest kända viner. Även Ripasso och Appassimento från Verona är framställda på en eller flera av dessa druvsorter. 

Ett annat vin som regionen är känd för är bubblorna från bergen - Prosecco - gjort på druvsorten Glera. Metoden som gör att vinet får sina bubblor kallas Charmat och skiljer sig från Champagnemetoden på så sätt att en andra jäsning sker i stora trycktankar istället för direkt i flaskan. 

Smakprofil: fyllig 

I Nino Ardevis sortiment finns alla dessa klassiska viner från Verona. Stilen är elegant med en karakteristisk fyllighet som gör sig bra med mat från det italienska köket.