Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Mionetto

(0)

Mionetto Prosecco har den högsta klassificeringen av italienska viner.
De Prosecco som Mionetto tillverkar hör till de finaste i regionen. Genom att använda Charmatmetoden bevaras druvans arom bättre.

Vid Valdobbiadenes sluttningar i hjärtat av Veneto, ligger vingården Mionetto. De har producerat mousserande vin sedan 1887. Gårdens Prosecco har utvecklats till något av det bästa som regionen har att erbjuda, tack vare producentens passion, tradition och forskning. 
Sedan 2008 har den tyska vinproducenten Henkell Freixenett tagit över gården, vilket har medfört en ny möjlighet att växa både på den italienska som den internationella marknaden. Mionettos viner ryms både inom Valdobbiadene och Conegliano DOCG.

Terroir

Odlingarna är belägna i ett kuperat område som ibland mjukt slingar sig ner mot dalen och ibland stupar brant. De är följaktligen belägna mellan 50 och 500 meter över havet. Druvsorten Glera, som är basen för Prosecco, har här idealiska förutsättningar.

Vintrarna i området där odlingarna ligger är långa men milda, medan somrarna är varma utan att vara tryckande. Området är skyddat av Alperna i norr och uppvärmt av vindarna från Adriatiska havet i öster. Dessa vindar mildrar temperaturen under sommarmånaderna och ger samtidigt en nederbörd som gynnar vinstockarnas tillväxt. På sensommaren är det dessutom stora temperaturvariationer från dag till natt. 

Dessa omständigheter är gynnsamma för vinodlandet då det gör att druvorna utvecklar en stor smakkoncentration under tiden som de mognar. Jordmånen där druvorna som ingår i Valdobbiadene DOCG odlas är huvudsakligen alluvial med inslag av kalk och märgel. De druvor som tillhör Conegliano DOCG växer däremot huvudsakligen på lerjordar.

Jäsning

Sedan 1982 är Mionettos Prosecco tillverkad med Charmatmetoden. Det bevarar nämligen vinets smaker och aromer bättre. Efter en inledande bearbetningsfas som involverar mjukpressning och den första temperaturkontrollerade jäsningen, sker den andra jäsningen i autoklaver istället för enskilda flaskor. Det gör att Proseccon behåller den friskhet och arom som är typisk för druvan i tappningsfasen.

Smak

Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore har doft av blommor med smakfulla inslag av honung, gröna äpplen och blommor. Det är lätt och elegant med en balanserad syra. Vinets mest uppenbara egenskaper är dess ljusa färg och delikata doft, och det passar bra som aperitif eller till antipasto.