Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Maurice Gavignet

(4)

Småskalig tillverkning av burgundiskt kvalitetsvin.
Maurice Gavignet är en vingård i Côte de-Nuits. Här tillverkas prisvärt burgundiskt vin av Pinot Noir. 

Maurice Gavignet är en vingård i Côte de-Nuits i Bourgogne, en region världskänd för sitt röda vin av druvan Pinot Noir. Han började odla vin redan under tidigt 1900-tal på gården i Nuits Saint Georges, vilken han ärvt efter sin far. Gården har sedan dess stannat i familjen och drivs sedan 2005 av Maurices barnbarn Arnaud. Efter att några familjemedlemmar lämnat verksamheten minskade ägornas storlek och gården består idag endast av några få hektar.

Precis som på de flesta andra vingårdar i Bourgogne är det framförallt druvan Pinot Noir som odlas här. Denna druva är väldigt svårodlad eftersom den har ett tunt, skört skal. På vingården finns kunskap sedan generationer om hur Pinot Noir bäst ska odlas. Odlingsprocessen är extremt noggrann och druvorna plockar de fortfarande för hand.

Lagring i ekfat

Vinkällaren där lagring och tillverkning sker ligger inne i byn Nuits Saint Georges. Vinet lagras i ekfat under 18 månader. Processen sker med minutiös noggrannhet för att få fram typiciteten i vinet och låta nyanser från olika jordarter skina igenom. Målet med processen är enligt ägaren Arnaud Gavignet att vinet ska ge ett tydligt uttryck av druvan Pinot Noir.

Ett prisvärt burgundiskt vin

Klassiskt burgundiskt rött vin, speciellt av druvan Pinot Noir, är världsberömt för sin höga kvalitet. Normalt märker du detta på prislappen – viner från Bourgogne är nämligen inte kända för att vara vänliga mot plånboken. Viner från den här gården är här undantaget som bekräftar regeln. Det är absolut inget budgetvin, men vingården tillverkar ett par varianter som verkligen är prisvärda.

En Pinot Noir från Maurice Gavignet är ett elegant men ändå mjukt vin. Det är rubinrött i färgen och doftar fruktigt. Vinet passar speciellt bra till fågel.
Utöver klassiskt Pinot Noir-vin tillverkar de också röda viner av andra sorter, samt vitt och mousserande vin. I dessa viner används druvorna Chardonnay och Aligoté, vilket är de enda vita druvor som är tillåtna att odla i Bourgogne.