Mas Pujol

(0)

En ekologisk vingård i södra Frankrike.
Mas Pujol är en ekologisk vingård i södra Frankrike med mer än 200 års tradition av vinodling.

Vingården Mas Pujol i södra Frankrike grundades 1785 och har sedan dess drivits av samma familj. De senaste 20 åren har familjen fokuserat på ekologisk och sulfitfri produktion; främst rött vin av druvorna Syrah och Carignan.

Åtta generationer av vintillverkning

Syskonen Aurelie och Loïc är uppvuxna bland vinrankor och ekfat. De tillhör den åttonde generationens vinodlare från familjen Pujol och tog över driften av gården 2018. Redan 1785 producerades den första flaskan vin i Mas Pujol, en vingård med ett fantastiskt läge mellan Medelhavet och Pyrenéerna.

Odlingarna är på totalt 40 hektar och rymmer flera olika jordarter och en stor biologisk mångfald. Det ger goda förutsättningar för en diversifierad druvodling. Utöver Syrah och Carignan, som är huvudfokus, odlas även Muscat och Macabeu. Flera av vinrankorna är mer än 100 år gamla.

Ekologiskt vin med minimalt med sulfater

Respekt för naturen har alltid varit ett ledord hos familjen Pujol och sedan 1998 är all produktion ekologisk. Vinrankorna sköts till stor del manuellt. Druvorna plockas för hand och inga kemikalier används. Även i tillverkningsprocessen används naturliga metoder och minimalt med sulfiter. Flera av Mas Pujols viner är helt sulfitfria.
Mas Pujol är mest känt för sitt röda vin tillverkat av Carignan och Syrah. Detta vin är fruktigt och ska ge konsumenten samma känsla som ett barn som biter i en druva för första gången. På gården tillverkas även vitt vin samt naturligt sött vin av Muscatdruvan. Sött vin av denna typ har en lång tradition i området.

Gårdens skinkproduktion

Sedan några år kan det ekologiska vinet från Mas Pujol avnjutas tillsammans med ekologisk skinka från samma gård. Precis som med vinproduktionen är omsorg om naturen i fokus vid produktionen av fläsk och grisarna lever ett naturligt liv i stora hagar fram till slakt. Bland annat föder gården upp rasen Mangalica som har ett mycket speciellt fett och vars kött ofta kallas grisens motsvarighet till Kobe-biff.