Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Les Vignobles Torpez

(5)

Gjort på druvor som odlas under ljuset som lockat konstnärer och poeter i alla år, berättar vinet från Saint Tropez en historia som började redan för 2600 år sedan.

Saint Tropez - jetset-pärla på den franska rivieran men även rosévinets vagga. Torpez började som en liten familjegård i början på 1900-talet men består idag av 130 odlare från området.

Fransk dyslexi & ost

Nej, autocorrect, det är inte en felstavning, vingården i Saint Tropez heter Torpez. Låt oss förklara varför.

Saint Tropez har fått sitt namn efter stadens helgon med samma namn. Helgonet (som inte var ett helgon då utan en romersk officer) kom från Pisa i Italien och hette egentligen Torpè. Men, precis på samma sätt som ordet ost på franska stavas fromage och på italienska formaggio slängdes bokstäverna ”o” och ”r” om. Resten är historia.

Fun fact: Helgonet fick även ge namn till en väldigt liten vin-appellation i sin toskanska hemvist vid namn Bianco Pisano di San Torpè DOC.

vingard-saint-tropez

Från fiskeby till jetset-liv via konstnärer och författare

Les Vignobles Torpez är den enda vinproducenten som odlar druvor inom stadens gränser och har en historia som började med en liten vinodlarfamilj år 1908. På den tiden var Saint Tropez en liten by vars innevånare försörjde sig på fiske och jordbruk. Sedan dess har mycket hänt.

När kända konstnärer upptäckte det magiska ljuset över södra Frankrikes stränder startade en ny era i stadens historia. Konstnärer såsom Matisse och Picasso följdes av samtida författare i sökandet efter inspiration. På 70-talet upptäckte filmstjärnor, med Brigitte Bardot i spetsen, det drömmiga ljuset i Provence och ledde väg mot det jetset-liv Saint Tropez idag förknippas med.

Harvest in the vinyard

Rosévinets vagga

Frankrikes första vingårdar etablerades här för 2600 år sedan.  Då, precis som nu, var det rosévin som tillverkades av druvorna från den karaktäristiskt steniga och kalkrika jordmånen huvudsakligen bestående av migmatisk gnejs.

2019 stod ett nytt, experimentellt vineri klart och historien om det moderna varumärket Torpez tog sin början.

Idag består Les Vignobles Torpez av 130 vinodlare från området som tillsammans har 180 hektar vingårdar. Flera röda, vita och rosa viner framställs och vinmakaren Alain Guichet inspireras både av kulturellt arv och modern framåtanda.